Miért kínálja a Laško Beer a végső sör wellness élményt?

Ha bármelyik szlovénnek megemlíti Laškót, a legtöbbjüknek azonnal a sör jut eszébe. Szlovénia sörfőzésének története, amely ma már számos független sörfőzdével van tele, mind Laško városában kezdődött, ahol Szlovénia vezető sörfőzdéje található. A laškói sör a regionális és a nemzeti kultúra szerves részét képezi. 

Laško városában megkóstolhatja a világhírű sörfőzde különböző ízeit, és többet megtudhat a sörkészítés folyamatáról és történetéről. A sör wellness is forró trenddé vált a sör jótékony hatásai miatt. 

Sörélmény Szlovéniában 

Ha jól tudja, kedvenc új sörében olyan komló is van, amely Szlovéniából származik. Ha egyszer Szlovénia utcáit járja, a különböző kis- és nagy sörfőzdék által készített helyi sörök megkóstolása olyan élmény, amelyet semmiképpen sem szabad kihagynia. 

Ha valaha Szlovénia utcáin bolyong, vagy Laškoban találja magát, mindenképp kóstolja meg a helyi laško sört.

Szlovénia régóta ismert gazdag és változatos kulináris különlegességeiről. A szlovén föld olyan ízek gazdagságát nyújtja, amelyeket nemcsak a tányérján, hanem a poharában is könnyen felismerhet. 

A világszínvonalú borok mellett az ország büszke a kiváló sörfajtáira is. A hihetetlenül habos, habos ital, amelyet őseik már régen is imádtak, még jobban esik a forró nyári napokon. 

A szlovénok a pirítós készítéséhez is szívesen használnak sört. A két legnagyobb szlovén sörfőzde mellett, Ljubljanában és Laškóban, Szlovéniában számos kisebb sörfőzde is működik. Laško városában még egy éves fesztivált is rendeznek, amelyet a laškói sörnek szentelnek. 

A fővárosban tett látogatás során a kézműves sörök vezetett kóstolására is lehetőség nyílik. Még jobb, ha olyan sör-wellness kezeléseken vehet részt és élvezheti azokat, amelyek egyszerűen semmihez sem hasonlítanak az eddigiekhez. 

A szlovén sör kezdetei

A szlovén sör története a zöld komlóskertekben kezdődik. Csak hogy tudd, Szlovénia a világ egyik legnagyobb zöld aranytermelője. Az Alsó-Savinja völgye a szlovéniai komlótermesztés központja, ahol a Žaleci Komlótermesztés és Sörfőzés Öko-Múzeumában többet megtudhat a sörkészítés és a komlótermesztés hagyományairól. 

A sör jelentős szerepet játszik Szlovéniában. A mai Szlovénia területén a sörfőzésről szóló legelső írásos emlékek már a 12. századból származnakth . A kézműves és mikro sörfőzdék felemelkedése a 19.th században kezdődött.

Akkoriban egy Mengeš nevű sörfőzde három üveggel gyártotta a legrégebbi tartósított sört nemcsak Szlovéniában, hanem az egész európai kontinensen is. Ezeket mind a Mengeš Városi Múzeumban őrzik és állítják elő. 

Ha egy különleges sörrel és jótékony hatású összetevőivel teli sörwellness-kezelést szeretne átélni, akkor a Thermana Laško a legjobb hely erre.

A második világháború befejeztével a tali, az uniói és a laškói sörfőzdék uralták a sörgyártást. Az utóbbi néhány évben a térségben is újra fellendültek a mikro sörfőzdék, amelyek száma jelenleg meghaladja a 100-at. 

Egyedülálló laškói sörélmények

Laško a szlovéniai sörgyártás egyik legfontosabb központja. Itt található a legrégebbi és Szlovénia két vezető sörgyára közül az egyik, amely a mai napig működik. A kezdetek egészen 1825-ig nyúlnak vissza.

Amint megérkezik Laškóba, minden lépésnél találkozhat a gazdag sörfőző hagyományokkal. Minden év júliusában Laško utcái megelevenednek, és a zene hangjai betöltik a levegőt. Ilyenkor sörből és más helyi specialitásokból is jóllakhat. 

A Sör- és Virágfesztiválon különböző workshopok és események is zajlanak. Még szerencsét próbálhatsz a sörfőzés témájú szabadulószobából való kiszabadulásban is, abban a házban, ahol a környék első korsó sörét főzték. Ha pedig szeretné megtapasztalni az egyedülálló sörös wellness kezelést, amely a sört és annak jótékony összetevőit használja, a Thermana Laško a legjobb hely. 

A Laško sörfőzde és a sörfőzés története 

A Laško sörfőzde Szlovénia legnagyobb sörfőzdéje, amely Laško városában található és róla kapta a nevét. Franz Geyer mézsörgyártó és mézeskalácspék alapította a sörfőzdét 1825-ben. A második világháború 1945-ös befejezése után a Laško Jugoszlávia legnagyobb harcosa lett, 1991-ben pedig a 28 sörfőzde közül a legnagyobb lett a térségben. 

Sajnos, a jugoszlávok nagy részét még abban az évben elvesztette, miután Szlovénia kikiáltotta függetlenségét, és az ezt követő tíznapos háború során. De az 1990-es évek során az eladások újra felszöktek. Az Union és a Laško 2016-ban hivatalosan is egyesült a Heineken tulajdonosa alatt a Pivovarna Laško Union d.d.-be,

A lektor és orvos Franz Geyer 1825-ben kézműves sörfőzdét alapított az egykori valvasori kórházban, ahol a környék első sörfőzője valószínűleg 13 éven át főzött kőbort vagy Steinbier-t, vagy más néven karintiai sört. Azt azonban nem tudni, hogy Geyer nem tudta-e azt sem, hogyan kell a technológiailag igényesebb bajor sört előállítani.

A Sör- és Virágfesztiválon különféle rendezvényeket kínálnak.

Heinrich August Uhlich 1838-ban vásárolta meg a sörfőzdét, és igazi hírnevet adott a laškói sörnek. Mint a rimske toplicei fürdőház tulajdonosa, valószínűleg sört szolgált fel külföldi vendégeinek. Emellett trieszti származása miatt talán oda is hajtott, a jó italok és ételek ínyenceitől hemzsegő kereskedelmi központba. Uhlich vállalkozó szellemű nagykereskedőnek is bizonyult, sörét Kalkuttában és Alexandriában is fogyasztották. 

A következő tulajdonos, Anton Larisch 1867-ben új sörfőzdét épített a Šmihel és a Szent Kristóf lábánál, amely ebben az időben a legnagyobb volt Spodnji Štajerskoban. Larisch azért volt népszerű, mert személyesen ellenőrizte a sör minőségét, és javította is azt. A sörfőzde kapacitását is növelte. 

YouTube video

Egy zalai sörfőző és egy erősen szlovénbarát nacionalista, Simon Kukec 1889-ben vásárolta meg a sörfőzdét. Mivel jó üzletember, finanszírozó és szervező volt, és különösen kedvelte az újításokat, Kukecet a laškói sör és sörfőzde történetének legfontosabb neveként tartják számon. 

A Laško sör egy egyedülálló ital, amely nemcsak az ízlelőbimbókat elégíti ki, hanem egyedülálló sör-wellness élményt is nyújt. 

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: