München

Látnivalók, amelyeket érdemes megnézni a müncheni kirándulás során

Munchen (a szerzetesek otthona) vagy München izgalmas és változatos látnivalók sokaságát kínálja, amelyek garantáltan minden ízlésnek és preferenciának megfelelnek. Nem számít, hogy szeretsz-e egy járdakávézóban pihenni, hatalmas parkokban sétálni, vagy inkább a tiszteletreméltó paloták és templomok lenyűgöző építészetének látványában gyönyörködnél, München mindenkinek tartogat valamit.

München rövid története 

München eredete a Tegernsee-i bencés kolostorig nyúlik vissza, amelyet feltehetően i. sz. 750-ben alapítottak.  Bajorország hercege, Oroszlán Henrik 1157-ben jogot adott a szerzeteseknek, hogy ott, ahol az Isar folyó találkozik a Salzburgból (www.travel-rs.com/fall-in-love-with-the-musical-city-of-salzburg/) érkező úttal, piacot létesítsenek. A következő évben hidat emeltek az Isar fölé, és ezzel megerősítették a piacteret.

A Wittelsbach család 1255-ben Münchenben telepedett le, miután 1180-ban megszerezte a bajor hercegséget. A Wittelsbachok több mint 700 éven át szoros kapcsolatban álltak a város sorsával. A 14. század elején IV. vagy Bajor Lajos, a Szent Római császárok közül a Wittelsbach-vonal legelső tagja, IV. vagy Bajor Lajos növelte a várost, és ez a méret egészen a 18. század végéig megmaradt. 

Marienplatz, München
A Mária tér vagy Marienplatz 1158 óta a város főtere

A hatékony és erős uralkodó, Maximilian bajor választófejedelem alatt München mérete és gazdagsága is növekedett, és egészen a harmincéves háborúig virágzott. A svédek 1632-ben elfoglalták II Gusztáv vagy Gustav Adolf uralkodása alatt. 1634-ben pestisjárvány terjedt el, amely a lakosság mintegy egyharmadának halálát okozta. 

I. Lajos, Bajorország királya 1825-től 1848-ig a harmadik Wittelsbach volt, aki rányomta bélyegét a közösségre. Lajos volt a felelős a modern München tervezéséért és megteremtéséért. Építészei a középületek terveiben alakították ki a város jellegzetes arculatát.

A 19. század volt München fejlődésének és növekedésének legnagyobb időszaka. A protestánsok először lettek polgárok az akkor még tisztán római katolikus városban. A város lakossága 1854-ben 100 000 fő volt, 1900-ra pedig 500 000-re nőtt. II. Lajos tovább növelte München kulturális jelentőségét Európában, amikor a zeneszerző Richard Wagner mellett szállt síkra, és ezzel a színpad és a zene városaként újjáélesztette a város népszerűségét. 

A Wittelsbach-dinasztia uralma végül III. Lajossal és önhatalmúlag elrendelt száműzetésével 191 novemberében véget ért. Az első világháborút követően a város a jobboldali politikai felzúdulás egyik gócpontjává vált. München volt az a hely is, ahol Adolf Hitler a náci párt tagjává és vezetőjévé vált. Ha Münchenbe látogat, még mindig láthatja azt a sörpincét, amelyben 1923 novemberében a bajor hatóságok elleni felkeléshez vagy sörcsarnok-puccshoz vezető gyűléseket tartottak. München a II. világháborúban sokat szenvedett a szövetségesek bombázásaitól, amelyek a környék épületeinek több mint 40%-át elpusztították. 

Legfőbb látnivalók Münchenben

Íme néhány a legjobb látnivalók közül, amelyeket nem szabad kihagynia, ha München utcáin járkál.  

Deutsche Museum

Amellett, hogy a Deutsche Museum a világ egyik legelső tudományos-technológiai múzeuma, 50 000 négyzetméteres alapterületével a legnagyobb is mind közül. Itt szórakoztató és lebilincselő módon tanulhatsz és fedezhetsz fel többet a technológiai módszerekről, műszerekről és a természet törvényeiről. 

Deutsche Museum
A Deutsche Museum a világ egyik első tudományos és technológiai múzeuma

Angol kert

Az angolkert München legnagyobb városi közparkja, amely számos látnivalót kínál. Itt élvezheti a Monopterosból nyíló festői kilátást. A „Chinesischer Turm” népszerű sörkertjébe is betérhet. Európa első közparkja Friedrich Ludwig von Sckells kerttervező kulcsfontosságú alkotása. Ma az Angol Kert az egész világ legnagyobb városi parkjai közé tartozik. 

YouTube video
Angol Kert München

Frauenkirche vagy Szűz Mária katedrális templom

A münchen-freisingi érsekség metropolita temploma 15. századi késő gótikus hajóval büszkélkedhet. Belsejében 5 évszázadot átfogó műalkotások találhatók, így ez München hivatalos nevezetessége. 

Hofbräuhaus

A világ legnépszerűbb sörözője igen keresett a helyiek és a turisták körében egyaránt. Itt lehet bekapni a legfinomabb bajor ételeket, élvezni a hagyományos zenét, és persze egy „Maß” sört!

Marienplatz az új városházával  

Az 1867 és 1909 között a flamand gótikus stílusban épült Marienplatz homlokzata több mint 300 láb hosszú, és figyelemre méltóan bonyolult, kövekből készült díszítéssel rendelkezik. A 260 láb magas, harangjátékkal ellátott tornya a Szent Péter-templommal és a székesegyház ikertornyaival együtt a város látképének legjellegzetesebb elemei közé tartozik.   

Olympiapark és BMW Welt

A parkosított Olimpiapark az 1972-es olimpiai játékok helyszíne, ahol sportlétesítmények, kerékpárutak, tavak, futballstadion, éttermek, koncerthelyszínek és a sátorszerű tetőszerkezetek találhatók. Soha ne hagyja ki, hogy meglátogassa a lenyűgöző BMW Weltet, amely közvetlenül az utca túloldalán, a vállalat főhadiszállása mellett található. Ezt a múzeumot egy négyhengeres motor formájára építették. A márka csodálatos kapujaként és a világ különböző részeiről érkező emberek egyedülálló találkozóhelyeként szolgál. 

Pinakotheken 

A Neue Pinakothek és az Alte Pinakothek melletti Pinakothek der Moderne egy impozáns és szigorú doboz, amelynek üveg és beton külseje nem fogja kitalálni, mi vár Önre odabent. Itt található az Entartete Kunst, vagyis az elfajzott művészet és a német expresszionizmus remek gyűjteménye. Ezek azok a festmények, amelyeket a nácik elkoboztak és elítéltek. Az építészeti, grafikai és formatervezési kiállítások között is böngészhetsz. Ez a legjobb hely, ha új megvilágításban szeretné megvizsgálni a hétköznapi tárgyakat, köztük az autókat, edzőcipőket, őskori számítógépeket, bútorokat és a Handys-t, a németek szóhasználatában a mobiltelefonokat.   

Münchenben még sok más csoda is vár Önre, ezért mindenképpen nézze meg az összes látnivalót, amennyit csak tud.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: