A világtérképek funkcionális eszközökként működnek

Miért van szüksége a világnak világtérképekre?

Gondolkodott már azon, hogy miért van még mindig szükség a világtérképekre, amikor egyszerűen használhatja a GPS-t? Még mindig jól jönnek a térképek manapság?

Csak hogy tudd, valójában nagyon sok oka van annak, hogy a térképek még napjainkban is fontosak. A térképek évszázadok óta biztosítják az emberiség számára a döntéshozatalhoz szükséges fontos ismereteket.

A térképek először agyagtáblákon, mamut agyarakon és barlangfalakon jelentek meg, mielőtt a felfedezők elkezdtek volna térképeket papírra rajzolni, ahogy az emberek elkezdték megérteni a világ alakját.

Jelenleg a fejlett GIS vagy földrajzi információs rendszerek, amelyek komplex vizualizációt és matematikát kombinálnak, lehetővé teszik az emberek számára, hogy megértsék, megtervezzék és összekapcsolják őket azzal, ami igazán számít. Szóval, hogyan képesek a térképek mindezekre a dolgokra?

Olvasson tovább, hogy megismerje a legfontosabb okokat, amelyek miatt a térképek még ebben a modern világban is fontosak:

A térképek lehetnek az életed megmentői

Kutatások kimutatták, hogy évente több mint 300 millió ember látogatja meg a nemzeti parkokat, vadonban lévő területeket és erdőket. Csak hogy tudd, a mobiltelefonos jelek nem terjednek ki ezekre a helyekre, és a térképek lehetnek az egyetlen hivatkozási alap, amelyet vészhelyzet esetén használhatsz. 

Papír térkép
Ha nincs jele, a papírtérkép segíthet

Ha Önhöz közel árvíz van, fontos tudni, hogyan juthat el a legközelebbi magaslatra. Ha sérülés történik, akkor is segítséget kell kérnie a legközelebbi magasan fekvő területre való eljutással.  Ha egy vadállat vágja el az útját, azonnal alternatív útvonalat kell keresnie. 

Az utolsó dolog, amit szeretne, hogy a semmi közepén a telefonját szorongatva, a térerő reményében találja magát. A papírtérképek megmenthetik az életét, különösen a legváratlanabb helyzetekben. 

A világtérképek funkcionális eszközként működnek 

Bár a GPS képes eljuttatni Önt egyik pontból a másikba, még mindig rosszul segíthet abban, hogy pontosan lássa, hol van a környezetében lévő dolgokhoz képest. 

Valószínűleg sokan ismerik a GPS-t. Segít megtalálni a helyzetét, és csak annyit kell tennie, hogy megmondja neki, hová kell mennie. Igen, a GPS jól működik abban, hogy eljuttasson a következő helyszínre, de nem tud semmit sem mondani a többi helyről, amelyek mellett elhaladsz az utad során. 

A világtérképek funkcionális eszközökként működnek
A térkép segítségével pontosan láthatja, hol tartózkodik

Nem véletlenül nem szabad soha telefonon keresztül tervezni az országhatárokon átívelő utazásokat. A legjobb útvonalak nem mindig a leggyorsabbak, és soha nem választhatod ki a legjobb útvonalat anélkül, hogy tisztában lennél a környező helyekkel való kapcsolatoddal. 

A térképek egyszerűvé teszik az összetett információkat 

A világtérképek bonyolult adathalmazokat vesznek alapul, és azokat egy tetszetős grafikon formájában mutatják be, amelyet az Önt körülvevő világgal kapcsolatos kérdések megválaszolásához használhat. 

Képzeld el, hogy általános iskolás vagy, és megkérted a tanárodat, hogy mutassa meg, mekkora az USA a többi országhoz képest. Elmosolyodik, és lehúz egy nagy táblázatot a tavaszi görgőről, amely felsorolja az összes országot és területüket. Hogyan várhatod el, hogy mindezt megértsd?

YouTube video
A térkép: A térképek fajtái

A térképek az összetett adatok vizuális megjelenítésére szolgálnak. Mások úgy gondolhatják, hogy a térképek bonyolult és szükségtelen eszközök. Az igazság azonban az, hogy a térképek megkönnyíthetik az életét. 

A térképek segítenek a gyerekeknek új készségeket tanulni az életben

A térképek a térbeli gondolkodást is támogatják azáltal, hogy segítenek a gyerekeknek szemléltetni, hol vannak országok, városok, helyek és tárgyak egymáshoz viszonyítva. 

A térbeli gondolkodás nagyobb sikerrel jár a természettudományokban és a matematikában. A térbeli gondolkodásban erős készségeket fejlesztő gyerekek előnyösebb helyzetben vannak a mai technológiai és globális társadalomban. 

Ahogy a világ elkezdi alakítani a gyermekek oktatását és felkészíteni őket a jövőjükre, a térképolvasási készségek segítik a gyerekeket abban, hogy jobban elsajátítsák a földrajz alapelveit. Már pusztán egy térkép segítségével is mindenhová eljuthatsz!

A térképek a történelem tervrajzaként szolgálnak

A térképek jó képet adnak arról, hogy az emberek hogyan értelmezték a világot a térkép készítésének idején. Vegyük például a régi térképeket. Egy régi térkép természetesen megmutatja a különböző dolgokat, amelyek régen ott voltak, és azokat, amelyek most is ott vannak. A térképek azonban azt is megmutatják, hogy a térképkészítők hogyan értelmezték a világot a saját korukban. 

Hiányzik-e a világnak olyan része, mert nem tudtak a létezéséről? Van-e pontatlanság a téves feltételezések miatt? Egy térkép kinézetét teljesen megváltoztatja a térképész, és az, hogy a térképeket miért készítették eleve. 

A térképek olyanok, mint csodálatos időkapszulák, amelyek a földrajzi ábrázoláson túl többet is megmagyaráznak. 

A térképek biztonságot nyújtanak ebben az erősen elszigetelt modern világban 

Már több olyan ügy is van, amely GPS-szel kapcsolatos balesetekkel foglalkozik. Egy tanulmány, amely a GPS-nek a járművezetőkre gyakorolt hatását vizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy a GPS-használók figyelnek azokra a tárgyakra, amelyek a célállomásukhoz vezető útvonalon találhatók. A kutatók azonban arra is bizonyítékot találtak, hogy a környezetbe való bekapcsolódás elveszik, és a világ értelmezésének, értékesebbé tételének és a tér helygé alakításának folyamata bizonyos mértékig lecsökkent, a járművezetők pedig elszakadtak az őket körülvevő közömbös környezettől.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a GPS megszabadított a figyelemfelhívás szükségességének nagy részétől. Ez az élet más területein is alkalmazható. Ha több figyelmet fordítunk a készülékünkre, akkor végül kevesebbet figyelünk a környezetünkre. Másrészt a világtérképek segítenek abban, hogy a környezetedre figyelj. A térképek ebben a modern világban olyanok, mint a történet hőse, a GPS pedig csak egy segédeszköz. 

A térképek és az emlékek összekapcsolódnak

Végül pedig a térképek nem csak egy hely képét mutatják. Sőt, ennél sokkal inkább összekötik Önt azokkal az emlékekkel, amelyeket az adott helyhez fűz. Egy térkép arra ösztönzi Önt, hogy gondolkodjon máshol, szélesítse a látókörét, és bepillantást enged azokra a helyekre, ahol már járt, illetve ahová szeretne eljutni. 

Valahányszor meglátod a meglátogatott hely térképét, mindig eszedbe jutnak a helyhez fűződő emlékeid. A térképek a történetek és emlékek kincsesbányái azokról a helyekről, ahol eltöltötted az idődet. 

Tehát, ha legközelebb azt hiszed, hogy a világtérképek már nem léteznek, érdemes újra átgondolnod. 

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek:

    Nem található