Pelješac, Horvátország

Legyen lenyűgözve a horvátországi Pelješac vad szépségétől

Ha Dubrovnikot túl hektikusnak találja az ízlésének, mindössze egy órányi autóútra van szüksége a tengerparton felfelé, hogy csodálatos nyaralást élvezhessen a zord félszigeten, amelyet a legtöbb turista még mindig nem fedezett fel. Az ország szeretett városához, Pelješachoz való közelsége ellenére Horvátország nem vonzza a nagy tömegeket. Ez azt jelenti, hogy az érintetlen borvidéket, a bájos régi falvakat, a laza éttermeket és a kavicsos strandokat egy kicsit tovább élvezheti, mint amire más városokban számíthat.

Gyors pillantás Pelješacra

A Pelješac-félsziget Dubrovnic városától mintegy 30 mérföldre északra nyúlik ki a dalmát tengerpartból, kecsesen benyúlik az Adriai-tengerbe, legnyugatibb pontja pedig a Korčula-szigetet érinti. Korčulával ellentétben azonban, amely a szőlőültetvényekkel és hangulatos városkákkal tarkított tájai miatt a körutazások egyik legkedveltebb és legnépszerűbb helyszíne, Pelješac még nem gyakori megállóhely az átlagos látogatók útitervében.

Mali Ston, Pelješac
Mali Ston kikötője, Pelješac

De ha felveszi a bakancslistájára, számíthat rá, hogy a festői városok, mint például Ston, amely kiterjedt erődítési falakkal rendelkezik, amelyeket a leghosszabbak között tartanak számon Európában. Emellett büszkélkedhet a még ma is használt sótelepekkel, amelyek szívesen fogadják a túrázókat. Az álmos Orebić nyugatabbra fekszik, és a Korčulába tartó kompok kikötési pontjaként szolgál, valamint a félsziget borászatának szíve. 

A friss tenger gyümölcsei kedvelőinek a horvátországi Pelješac éttermei soha nem fognak felülmúlni a dubrovnikiakét. A félsziget híres a kagylóiról. Még ha nincs is előzetes kutatás, gyakorlatilag bárhová elmehet, és számíthat arra, hogy talál egy vízparti étkezdét vagy hangulatos tavernát, ahol frissen az óceánból kihúzott, egyenesen a grillre vitt kagylót és osztrigát szolgálnak fel, még egy olyan, amúgy is megfizethető országhoz képest, mint Horvátország, igen kedvező áron. 

Pelješac utazás megtervezése

Az ország népszerűbb félszigetével, Isztriával ellentétben a horvátországi Pelješac elég kicsi ahhoz, hogy autóval egy nap alatt bejárható legyen. A Stontól Lovištáig terjedő 40 mérföldes hosszával a félsziget elég kicsi ahhoz, hogy mindössze egy óra alatt bejárjuk. Ez az idő azonban nem tartalmazza azokat a megállókat, amelyeket útközben érdemes megtenni, különösen a félsziget szőlőültetvényeinél. 

Sveti Ilija, Pelješac
Sveti Ilija, Pelješac

Ha nem tervezi, hogy saját járművet hoz magával, bármelyik városban kerékpárt is bérelhet, így felfedezheti a közeli területet. Ez a ritkán bejárt és csendes félsziget ideális két keréken való navigálásra, az Orebićtől északra fekvő Svet Ilija hegyvonulat pedig remek túracélpont. 

A legjobb időpont 

A dalmát tengerpart nagy részéhez hasonlóan a Pelješac-félsziget is mindig enyhe éghajlatot biztosít, amely július és augusztus hónapokban a legmagasabb hőmérsékletekkel büszkélkedhet. Mivel a terület még mindig feltáratlan, nincs turisztikai főszezonja, így biztos lehet benne, hogy távol maradhat az olyan területeken, mint Dubrovnik és Split, a tengerjáró hajók hordáitól, ha úgy dönt, hogy ide jön. 

YouTube video
Pelješac – A 10 legjobb üdülési cél

A legtöbb horvát úti célhoz hasonlóan a nagyobb városokban is tömeges ünneplésre és fesztiválokra számíthat karácsonykor és húsvétkor, a két fő ünnepnapon. Az üzletek, például az élelmiszerboltok és az éttermek zárva tartanak az ünnepek alatt, és a környező napokon is zárva lehetnek, így mindenképpen ennek megfelelően kell megtervezni az utazást. Az egyik legjobban várt esemény minden évben Stonban, a sószüret július és augusztus hónapokban zajlik. 

Hogyan juthat el oda és körbe

A horvátországi Pelješacnak nincs saját kereskedelmi repülőtere, így sokan az ország más nagyvárosaiból indulnak, Dubrovnik, Zadar és Split a legközelebbi. Horvátországot számos nagy légitársaság, például a British Airways, a KLM és a Lufthansa szolgálja ki más európai országokból. Last minute és kedvező árú járatokat érhet el a híres olcsó légitársaságoktól, mint az EasyJet és a Ryanair, valamint az ország saját Croatia Airlines légitársaságától. 

Dubrovnik és Kövesd között autóbuszok teszik meg ezt az egyórás utat, a kompok pedig Ploce-ból a félsziget északi részén fekvő Trpanjba, vagy a Korčula Dominče városából, amely a dalmát tengerparti hajókirándulások egyik legfontosabb állomása Orebićbe. Vegye figyelembe, hogy számos ilyen település nem a gyalogosforgalomra van kiépítve, különösen a nehéz bőröndöket magukkal cipelő utazók számára. Ez azt jelenti, hogy a legjobb választás egyelőre az, ha előre autót bérel és magával viszi, a legtöbb átszállás pedig az autós kompokon történik. 

Hol szálljon meg

A horvátországi Pelješac viszonylag eldugott státusza miatt a félsziget ma még mindig fejletlen. Ne számítson arra, hogy márkás luxusszállodákat, mega üdülőhelyeket vagy előkelő butikhotelek választékát találja. Ehelyett rengeteg kisüzemi szőlőbirtokot fog találni, amelyek szobákat adnak ki, Agroturizamokat vagy családi gazdaságokat, amelyek olcsó áron kínálnak felejthetetlen ételt és ágyat, valamint kisvárosi vendégházakat, amelyek egyszerű szállást kínálnak a tengerpart közelében. Pontosan ez az a fajta élmény, amelyre a környék sok látogatója vágyik.

Ston szálláshelyei a városközpontban található szürkés, vörös tetővel fedett régi kőházaktól kezdve, amelyek felújításon estek át, hogy a vendégeket befogadhassák, egészen az újonnan épült, kertekkel, teraszokkal, sőt néha medencékkel ellátott ingatlanokig terjednek. Néhányban van étterem és szerény kávézó is, míg mások teljes konyhát kínálnak azoknak, akik inkább maguk főznek. 

Az Orebićben található szállodák valamivel fényűzőbbek, saját stranddal és medencékkel. A borok szerelmesei a félsziget két legcsinosabb szőlőbirtokán, a Saints Hills és a Korta Katarina luxusszállásait is élvezhetik. 

Mondanom sem kell, hogy a horvátországi Pelješac vad és érintetlen szépsége mindig is az egyik legnagyobb csali lesz, amely továbbra is csábítja azokat az utazókat, akik inkább távol maradnának a nagy és zajos tömegektől. 

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: