Vir-sziget

Fedezze fel a Vir-sziget szépségét

A Vir-sziget a Zadari-szigetcsoport 300 szigetének egyike, a horvát Adria 1186 szigete közül.

Vir-sziget röviden

A sziget a Vir-tengerben fekszik, Dalmácia északnyugati régiójában. Ez a horvát szigetek közül a 20. legnagyobb, és a 8. helyet foglalja el a zadari szigetcsoportban. 10,12 kilométer hosszan nyúlik, a területe 22,38 km, legszélesebb része pedig 4,25 km.

Kikötői hídon át a Vir szigetre
A Privlaka kagylóin átívelő híd köti össze Viret a szárazfölddel

A sziget partvonala 31,43 km hosszú. Zadar és Vir 26 km-re vannak egymástól, tengeri úton pedig kb. 1976 óta a Privlaka-n átívelő híd köti össze Vir-t a szárazfölddel, lehetővé téve a sziget számára, hogy kapcsolatban maradjon az anyafölddel.

Az éghajlat

A sziget látogatói kihasználhatják a modern úthálózat által kínált mobilitást, és ugyanakkor megtapasztalhatják a sziget szokásos légkörét. Vir autentikus mediterrán éghajlatot élvez. Évente 2450 napsütéses óra van a szigeten, vagy körülbelül 300 nap csodálatos napsütés van, ami a fő évszakon kívül csodálatos úti cél.

YouTube video
Videó: Vir sziget, Horvátország

Az átlagos csapadékmennyiség körülbelül 1000 mm. Ez azt jelenti, hogy nyáron átlagosan 5-6 esős nap van, és ez a szám a felére csökken a régió fő idényében.

A szelet a Vir-sziget éghajlatának legkritikusabb jellemzőjeként tartják számon. A Mistral tavasszal fordul elő, amely a nyári hónapokban frissítő és nagy szél, amely csökkenti az évszak hőmérsékletét, és ideális szörfözéshez és vitorlázáshoz vezet.

Júliusban 25 ° C a legmagasabb átlaghőmérséklet, a legalacsonyabb pedig 6,5 ° C januárban. Az egészséges éghajlat jelentős hatással van a sziget lakosságának élettartamára és egészségére.

Mire számíthat a Vir-szigeten

A sziget partja mentén homokos és kavicsos strandok találhatók, részben fenyőfák mellett, körülvéve a tenger kristálytiszta vizét. Ez a sziget ideális kiruccanás a családi nyaralásokhoz. Van egy nagyon különleges terület, ahol Školjić apró szigete található, amelyet egyedülálló hosszú homokos strand és fenyőfák borítanak. Školjić a szigetet a szárazfölddel összekötő híd mellett található.

Az úszás, a vitorlázás, a szörfözés, a jet-ski, valamint az egyéb izgalmas vízi sportok mellett a túrázás kedvelői panorámás kilátást nyújtanak az egész Virre, a Velebit-hegyre és a közeli szigetekre a Bandira kilátópont csúcsától. Ezt a területet azoknak ajánlják, akik szeretnek hegyi túrákra járni.

A peloid iszap egy másik nagyon érdekes dolog a Vir-szigeten. Ezt reumás betegségek kezelésére használják, és a sziget körül számos strandon megtalálható, különösen a velencei erőd, Kaštelina közelében lévő Sapavac-öböl közelében. Ez az idősebb látogatók számára kötelező látogatási hely. Ha szeret piknikezni, akkor a Vir-sziget a legjobb hely az Ön számára, köszönhetően a horvát adriai helyzetének és a nemzeti parkok közelségének. Nin, az ősi királyi város, a világ legkisebb székesegyházával, a Szent Kereszttel, valamint a 3000 éves Zadar városa, amelyet számos történelmi műemlék tarkított szintén a közelben megtalálhatóak.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: