Thesszaloniki, Görögország

Fedezze fel Thesszaloniki szépségét

Thesszaloniki, vagy más néven Salonica tökéletesen ötvözi a kisváros varázsát és barátságos légkörét, egy nagy város kozmopolita energiájával és kulturájával. Ez egy izgalmas úticél, ahol megtapasztalhatja Görögországot teljes eredetiségében, anélkül, hogy Athénban kerülgetné a hatalmas tömeget.

Thesszaloniki, Görögország második legnagyobb városának történelme Kr. E. 315-ig nyúlik vissza. Közép-Macedónia fővárosa évezredek óta széles körű ikonikus épületekből áll, amelyek paleokrisztikus, bizánci, ókori görög, római, sefárd zsidó és oszmán eredetűek.

Thesszaloniki, Görögország
Thesszaloniki, Görögország

A város a kultúra és a fesztiválok egyik központja, és az ország egyik legfantáziadúsabb éjszakai életével büszkélkedhet. Azon látogatók, aki szeretik a világ vallásait, a régészetet és a történelemet, soha nem fognak kifogyni az itteni látnivalókból.

A Thesszalonikiben való tartózkodása alatt nézzen meg néhány híres turisztikai látványosságot is.

A Fehér Torony

A városba tett látogatás nem teljes, ha nem nézi meg a legikonikusabb emlékművet a városban, ami a Fehér Torony.

A Fehér Torony, amelyet a város hivatalos mérföldkövének tekintnek, kétségtelenül a környék legjobb helye a kikapcsolódáshoz.

A Fehér Torony, Thesszaloniki
A Fehér Torony, Thesszaloniki

Ezt a tornyot 1535-ben építették, és eredetileg nagy falak vették körül, mivel börtönként szolgált az oszmán Görögország elfoglalása alatt. Sok ottani rabot kivégeztek és megkínoztak, így a torony a Vörös Torony vagy a Vér Torony becenevet szerezte meg.

1890-ben hivatalosan új, Fehér Torony nevet kapott, miután egy fogoly teljesen fehérre festette, ezzel is szimbolizálva a szabadságát.

A Fehér Torony meglátogatásakor feltétlenül másszon fel a tetejére, hogy lenyűgöző, 360 fokos kilátással csodálhassa meg a várost, a tengert, és Görögország legmagasabb pontját, az Olümposzt.

Ne hagyja ki: Miért van szüksége a világnak világtérképekre?

Szent György templom vagy a római Rotunda

A római Rotunda Thesszaloniki legcsodálatosabb ősi emlékműve. A 4. század elején alapították, és valószínűleg Galerius császár mauzóleumának szánták, bár erre nem került sor. Egy komplexum részét képezte, amely magában foglalta a Galerius boltívét és a Galerius palotát is.

Szent György templom, Thesszaloniki
Szent György templom, Thesszaloniki

A grandiózus szentély mindig lenyűgöző hatást hagy maga után. A 30 méter magas és 24 méternél nagyobb átmérőjű Rotunda kupolája olyan hengeres, mint a római Pantheoné. A boltozatos mélyedések és a kupola díszítésén kívül gyönyörű mozaikok is találhatók.

A kupola közepén lévő mozaik már hiányzik, ám bájos építészeti homlokzatok és angyalfigurák vannak arany háttérrel helyette. A Rotunda a Szobormúzeum minden nap nyitva áll a látogatók előtt.

Agios Dimitrios templom

Ezt a lenyűgöző templomot az ősi római fürdő helyén állították fel. A legendák szerint a fürdőben volt a szent Demetrius, a templom névadója, akit börtönbe zártak, egy kútba ejtették és a római katonák kivégezték.

YouTube video
Videó: Thesszaloniki, Görögország – Agios Dimitrios (Szent Demetrius) templom

Összesen 5 folyosó található a bazilikában az egyedi hatszögletű hajóval, az úgynevezett ciboriummal. Különösen érdekes itt a híres 6 táblás falfestmény, amely Thesszaloniki legszebb mozaikjai közé sorolható, és amely Szent Demetriust ábrázolja a gyerekekkel és az egyházi építőkkel. Nem csak ez az egyik legnagyobb templom a városban, a vallás és történelem szempontjából is nagyon fontos szerepet játszik.

Galerius boltív

Az Egnatia utcától a belvárosba sétálva látni fogja a Galerius boltívet, egy ősi római emlékművet, amely kb. 297-ig nyúlik vissza. Ez az ív volt az ősi város fő bejárati kapuja. Csak három oszlop maradt meg az eredeti szerkezetből a nyugati oldalon. A fennmaradt oszlopok közül kettő és az őket összekötő boltív márványból készült, a homlokzata pedig bonyolult domborművekkel van díszítve.

A koszorúk elkülönítik a csatahelyeket ábrázoló domborműveket a 3. és 4. században Galerius császár perzsa, örmény és mezopotámiai kampányaitól. Ezek a domborművek a legfinomabbak a maguk nemében. Ügyeljen arra, hogy vigyázzon a déli mólón található animált jelenetekre. Annak ellenére, hogy igen viharvertek, ezek a domborművek jobban megmaradnak a Római Konstantin-boltívéhez képest, amely Kr. e. 315-re vezethető vissza.

Olaszországba utazik. Ne hagyja ki Rimini városát az utazása során sem. További információt a linkre kattintva olvashat róla.

Arisztotelész tér

Ernest Hebrard, egy francia építész, 1918-ban tervezte a főváros terét, bár a tér nagy részét, nevezetesen a mozit és az Electra szállodát az ötvenes években átalakították. Ez egy lépés volt a zsúfolt, nem megfelelően megtervezett és keskeny utcáktól távolodva, amelyek az Oszmán Birodalom évszázados építkezéséből származnak. A teret hivatalosan egy 1917-es tűz után fejezték be, jelezve a város régészeti fejlődésének jelentős változását. A tér mindeddig számos nyilvános összejövetel és ünnepség otthona volt.

Ladadika

Ladadika történelmi negyedét a kompkikötő mögött találja, csupán néhány lépésre az Aristotelus tértől. Itt találhat különböző színesre festett házakat, raktárakat és műhelyeket. A macskaköves utcákon pedig végig éttermek sorakoznak.

A város egyik leglátogatottabb látnivalója mellett Ladadika eredetileg egy pörgő kereskedőnegyed volt, ahol a város legtöbb szefárd zsidója lakott. A hely neve valójában az olívaolajat és olívaolaj-termékeket árusító üzletekből származik.

Amikor a 20. századi háborúk bekövetkeztek, a negyed kozmopolita vörös lámpás negyeddé vált kémek tömegével, valamint a világ különböző részein élő ügyfelekkel és vállalkozásokkal.

A 90-es és 2000-es években restaurálták a negyed háborúközi építészetét, több éves hanyatlás után.

Ladadika ismét elsőszámú éjszakai életbeli célállomássá vált, rengeteg bárral, különféle nemzetközi éttermekkel, görög éttermekkel, valamint kocsmákkal vagy ouzerival.

Ne hagyja ki ezeket a Thesszaloniki látnivalókat, és élvezze élete legjobb nyaralását!

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: