Adriai - tenger
  advent 2014
  Afrikai utazások
  Akció!!!!
  Amerika
  Atlanti - óceán
  Ázsia
  egyéni szállások
  Egyiptomi hajóutak
  Egzotikus utak
  Európa
  Fekete - tenger
  Földközi - tenger
  gasztronómiai programok
  Görög - szigetek
  Karib-tenger
  Karnevál
  Körutak, városlátogatások
  Mediterrán országok
  Nyár 2014
  őszi körutak, városlátogatások
  síutak 2014/2015
  Szilveszter 2014/2015
  Tengeri hajóutak
  Vörös-tenger
  Albánia
  Ausztria
  Bosznia-Hercegovina
  Bulgária
  Ciprus
  Csehország
  Dél-Afrika
  Dominika
  Egyesült Arab Em.
  Egyiptom
  Etiópia
  Finnország
  Franciaország
  Ghána
  Görögország
  Hollandia
  Horvátország
  India
  Indonézia
  Irán
  Írország
  Izrael
  Jamaika
  Jordánia
  Kína
  Kongó
  Kuba
  Lengyelország
  Magyarország
  Malajzia
  Málta
  Marokkó
  Mexikó
  Montenegro
  Nagy - Britannia
  Németország
  Olaszország
  Oroszország
  Peru
  Portugália
  Románia
  Spanyolország
  Svájc
  Szenegál
  Szerbia
  Szlovákia
  Szlovénia
  Tanzánia
  Thaiföld
  Tunézia
  Törökország
  Új-Zéland
  Ukrajna
  USA
  Venezuela
  Vietnám
  Üzbegisztán
  Zöld-foki-szigetek
  Örményország
Interfocust a kedvencek közé
 
Hírlevél

Átlaghőmérsékletek: Levegő | Víz
dec 29 | 27
jan 28 | 27
febr 28 | 26
márc 29 | 26
ápr 29 | 27
máj 30 | 28

 

Ha választani lehetne a Föld legvonzóbb országai között, a Dominikai Köztársaság minden bizonnyal előkelő helyen végezne. Kolumbusz Kristóf Indiát kereste és egy „földi édenkertre” talált, melyet a következő szavakkal illetett: „Ez a Föld legjobb, legtermékenyebb, legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb tája, a leggyönyörűbb föld, amelyet emberi szem valaha látott”. A jelzők önmagukért beszélnek, Dominika, a hófehér homokú öblök országa, ahol kristálytiszta türkizkék tenger, gazdag növényzet, modern, minden igényt kielégítő szállodák, és trópusi klíma várja a napfény és a vízi sportok szerelmeseit. Amennyiben romantikus és gondtalan üdülésre vágyik, a Karib-tenger mély kékségében Dominika minden álmát valóra váltja!

 

Földrajzi adatok

A Dominikai Köztársaság a karib-tengeri szigetvilág része, Hispaniola szigetének keleti részét foglalja el. Fővárosa Santo Domingo, amely a sziget déli részén fekszik. Összehasonlítva a szomszédos Haiti-vel, Dominika területe mintegy kétszer nagyobb, összesen 48 730 km2. A sziget felszíne változatos, középső részét egy hatalmas hegység, a Cordillera Central alkotja, melynek legmagasabb csúcsa a 3175 méteres Pico Duarte, amely egyúttal a karibtérség legnagyobb hegye is. Az ország északnyugati részén található a Yaque del Norte, amely a sziget leghosszabb folyója. Termékeny medencéje elsősorban dohány-, cukornád-, kávé- és kakaóültetvényekkel tarkított. A sziget éghajlata trópusi, keleti passzátszelekkel befolyásolva. A szeles északkeleti területeken kétszer annyi az éves csapadékmennyiség, mint a szélcsendesebb délnyugati oldalon, ez a növényzeten is megmutatkozik. A legtöbb északi hegységet gazdag növényzet, a szárazabb területeket gyérebb erdők, illetve szavanna jellegű területek borítják.

 

Történelem

Hispaniola első lakói a Kr.e 1000 körül betelepülő aravak indiánok lehettek, 1492- ben „őket fedezte fel” Kolumbusz Kristóf, aki a korona birtokába vette, és Spanyolországról elnevezte a szigetet. Santo Domingo már a 16. században megalakult, ahonnan az anyaországgal folytatott kereskedelmet, gyakorlatilag a kizsákmányolást irányították. 1697- ben a sziget nyugati részének harmada, majd 1795-ben a teljes terület francia fennhatóság alá került. 1804-ben legyőzték a franciákat, és még ebben az évben kihirdették az ország függetlenségét, azonban 4 évre rá a spanyolok ismét bevették Santo Domingo-t. A független Dominikai Köztársaság 1821-ben alakult meg, 1822 és 1844 között erőszakos úton egyesítették Haitivel. Először valójában csak 1844-ben, Juan Pablo Duarte segítségével vált valóra a teljes függetlenség, 1861-től 1865-ig azonban ismét spanyol megszállás következett, az országot diktátorok uralták, csak rövid ideig volt demokratikus kormánya. A XX. század elején az Amerikai Egyesült Államok is megjelent a szigeten, hozzájárulva az ország modernizációjához. Amerikaiak ezrei árasztották el a szigetet, hogy itt töltsék „bő lére eresztett” szabadságukat. 1961-ben meggyilkolták az utolsó diktátort, Rafael Trullio Moliná-t, s a népfelkelést követően 1965-ben fokozatosan megújították a demokratikus uralmat. Az első valódi demokratikus választásokra 1978-ban került sor. Ekkor az ország felismerte lehetőségeit és kaput nyitott az idegenforgalom előtt. Az Egyesült Államok közelsége nyilvánvaló hatással van a Dominikai Köztársaság gazdasági fejlődésére, a külföldi turisták évről évre növekvő száma elősegíti az igazi üdülőparadicsom megteremtését. Lakosság A Dominikai Köztársaságnak napjainkban majdnem 9 millió lakosa van, ennek több mint 60 %-a városokban, köztük is a fele Santo Domingo agglomerációjában él. A Vega Real völgye is sűrűn lakott terület. A sziget népeinek többsége mulatt, a kisebbség jelentős része pedig az európaiak és afrikaiak leszármazottja. A helyi lakosok 90%-a római katolikus vallású.

 

Közlekedés

Az ország jó útvonalhálózattal rendelkezik, a legcélszerűbb autót bérelni, de ezeket a kocsikat külföldről hozzák be, így bérlésük meglehetősen drága. Amennyiben egy kis kalandra vágynak, a helyi buszokat ajánljuk, amelyek a legolcsóbbnak számítanak. Kedvező lehetőség még a taxi bérlés, tulajdonosai többnyire nagyon kultúrált, idegenvezetőként is remekül tevékenykedő fuvarozók. Itt is nagyon fontos az előzetes megállapodás az úti célra és a várható viteldíjra vonatkozóan!

 

Santo Domingo

A sziget legnagyobb városa, és egyben az ország fővárosa, lakossága mintegy 2 millió fő. 1496-ban Kolumbusz Kristóf testvére alapította, legszebb történelmi emléke a 16. századból fennmaradt katedrális. 1936 és 1961 között a település neve Ciudad Trujillo volt, az országot kormányzó diktátor nevéről, a népfelkelés után kapta vissza régi nevét. Lenyőgöző a helyiek vendégszeretete és jellemző a nyüzsgő éjszakai élet.

 

Juan Dolio

A fővárostól mintegy 60 km-re, keletre fekvő üdülőváros. Tengerpartja hosszú és keskeny, kókuszpálma ligetekkel, helyenként sziklaszirtekkel, ahol tengeri sünök és korallok találhatóak, ideális tehát a búvárkodásra. A főváros és a halászfalvak közelségének köszönhetően ideális kiindulópont a sziget megismeréséhez. A közeli Saona sziget természetvédelmi terület, amely szintén a búvárkodást kedvelőknek nyújt fantasztikus élményt.

 

Punta Cana- Playa Bavaro

A fővárostól mintegy 120 km-re, keletre fekvő üdülőváros. A környék nem olyan régen még ismeretlen tengerparti rész volt a sziget délkeleti részének átjárhatatlan, bambusznáddal benőtt vidékén, ahol mostanra modern turisztikai központot és fehér homokos tengerpartot alakítottak ki. A Bavaro parton több mint 30 turisztikai komplexum létesült, amelyek a legmagasabb igényeknek is megfelelnek. A 30 km-es tengerpart ideális a vízi sportok és a napfény szerelmeseinek, de kellemes az esti sétákra is. Punta Cana ma már az egyik legkeresettebb turisztikai célpont az egész Karib-térségben.

 

Vásárlás

A leghíresebb dominikai különlegesség a Larimar féldrágakő, amely sehol máshol a világon nem fordul elő. Ez az ékkő a legértékesebb szuvenírek közé tartozik. Néhány ékszerüzletben olyan eredeti érmék is kaphatóak, melyek a 17. században Hispaniola partjainál elsüllyedt spanyol hajókról származnak. Kedvező árúak a rattanból, gyöngyből készített apró tárgyak, a kerámiák, és a fából készült szobrok. Nagyszerű ajándék továbbá a kávé, rum és a helyi „merengue” zenéből összeállított válogatások. Alku lehetséges, olykor az eredeti ár negyedéig is. Kérjük, lehetőleg ne vásároljanak fekete korallból, teknősbékapáncélból készült tárgyakat, valamint ne fogyasszanak teknősbékából készített ételeket, ezzel Önök is hozzájárulnak a dominikai természetvédelemhez.

 

Ételek, Italok

A legtöbb szálloda éttermében a nemzetközi konyha ételeit kínálják, amelyeket azonban a spanyol és kreol konyha is befolyásol. A helyi rumos koktélok igen finomak, ugyanez érvényes a gyümölcslevekre is. A sörök legnagyobb része importból származik, ugyanígy a borok és a nemzetközi alkoholos italok is, melyek viszonylag drágák. Dominikán kávét is termesztenek, amely finom ízének köszönhetően nemcsak a helyi lakosok, de a látogatók kedvelt italává is vált.

 

Borravaló

A turizmusban általános elfogadott normák szerint kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló

 

Fényképezés

A fényképezésre, filmezésre vonatkozóan a helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást ad a helyi előírásokról, szabályokról.

 

Javaslataink

Könnyű, kényelmes ruházat ajánlott. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajjal, naptejjel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfény ellen. Palackozott víz fogyasztását ajánljuk, mert a városi csapvíz sok esetben hasmenést okoz. A gyomorbántalmakat általában nem a fertőzések okozzák, hanem a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása.

 

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és ún. „Turista kártya” szükséges, amelyet mindenki egyénileg beszerezhet a Dominikai Köztársaság bonni nagykövetségén, vagy megérkezéskor a repülőtéren (kb. 10 USD). A Dominikai Köztársaságban Magyarországnak nincs külképviselete, hivatalos ügyekben hazánk kubai képviselete jár el.

 

Időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva –5 óra, nyári időszámítás idején -6 óra az időeltérés.

 

Repülési idő

Budapest - Prága: 1 óra Prága - La Romana: kb. 13 óra. Technikai leszállás Madridban (kb. 1 óra). Ez idő alatt a repülőgépet el kell hagyni, és a tranzitváróban kell várakozni.

 

Hivatalos nyelv

Spanyol, de a turisztikai központokban és szállodákban az angol, francia, olasz és német is használatos nyelv.

 

Diplomáciai képviselet

Magyar Köztársaság Kubai Nagykövetsége
Calle G. No. 458. entre 19.y 21., Vedado, Havanna
Horváth János nagykövet
Tel.: (00 53 7) 833-3365
Mobil: (00 53 5) 880-2110

Dominikai Köztársaság Nagykövetsége
53177. Bonn, Burgstrasse 87. Németország
Tel: (00 49 228) 364-956
Fax: (00 49 228) 352-576

 

Elektromos áram

110 V., 60 Hz. Az elektromos konnektorok lehetnek amerikai típusúak, lapos villájú dugósak, vagy európai típusúak, kerek villájú dugósak. A négy és öt csillagos szállodákban általában van 220 V-os konnektor is. Ajánlatos adapter beszerzése.

 

Hivatalos pénznem

Dominikai Peso (DOP). Váltópénze a centavos (1 peso = 100 centavos). Behozatala és kivitele tilos, ezért az USD-t javasoljuk. Árfolyam (2006 augusztus): 1 USD kb. = 32.88 DOP. Bankkártyával a főbb turistaközpontokban lehet fizetni, de ha kisebb városokba kíván utazni, ne feledjen előzetesen pénzt váltani.

 

Autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A gépjármű átvételénél meg kell győződni arról, hogy rendelkezik- e pótkerékkel és a benzin mennyiségét is érdemes ellenőrizni.

 

Közbiztonság

A sziget belső része és a kisebb városok általában biztonságosak. Santo Domingoban elővigyázatosabbnak kell lenni, mint a világ bármely más nagyobb városában.

 

Egészségügyi ellátás

Az orvosok megfelelően képzettek, a kórházak felszereltsége megfelel a követelményeknek. Minden általánosan használt gyógyszer beszerezhető a gyógyszertárakban, de ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

 

Védőoltás

Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, tífusz, hepatitis A, B. Kérjük, forduljon háziorvosához vagy a Nemzetközi Oltóközponthoz részletesebb tájékoztatás céljából.

 

Fakultatív programok:

 

Saona szigete - egész napos kirándulás

Hajókázás katamaránnal a Dominikai Köztársaság délkeleti részén Saona szigetére. Saona a keleti nemzeti park része. A terület több szempontból is védett (bioszféra, archeológiai leletek, talno indián törzs). Katamaránnal közelítik meg a tengerpart gyönyörű, fehér homokos, pálmákkal szegélyezett részét. Lehetőségük lesz a kristálytiszta tengerben való fürdésre, felszíni búvárkodásra. Ne felejtsék el a fürdőruhát, napozókrémeket és fejfedőt, valamint a fényképezőgépet és videokamerát.
Ára: kb. 100 USD/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 50 USD/fő

 

Jurassic Safari

Hagyják a tengerpartot és a vizet maguk mögött és kiránduljanak a szárazföld bokros-bozótos részein! Meglepetésben nem lesz hiány. Ne felejtsék el a napozókrémeket, valamint a fényképezőgépet és videokamerát.
Ára: kb. 100 USD/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 50 USD/fő

 

Santo Domingo - egész napos kirándulás

Éljenek a lehetőséggel és látogassák meg az első „európai” várost amerikai földön. Santo Domingo centrumát az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Ennek indokául a spanyol kolonizáció idejéből származó híres építészeti emlékek szolgáltak. Santo Domingo történelmi központjának kőházai megismételhetetlen varázslattal bírnak. A központ a Casa Colon – Kolumbusz Kristóf háza, ahol az első spanyol kormányzók laktak, s mely egyben az első keresztény katedrális Amerikában. (A katedrális látogatásánál kötelező a hosszú nadrág és a vállat eltakaró ing). Lehetőségük van helyi szuvenírek vásárlására is. Az ár tartalmazza az ebédet is.
Ára: kb. 90 USD/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 40 USD/fő

 

Marinarium

Tengeri kirándulás, kalandozás. Úszás a halak között. Ne felejtsék el a fürdőruhát, napozókrémeket és fejfedőt, valamint a fényképezőgépet és videokamerát. Az ár tartalmazza az alkoholos és alkoholmentes üdítőket, valamint a felszíni búvárkodás kellékeit.
Ára: kb. 90 USD/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 45 USD/fő

Üzenetek

Ünnepi nyitvatartás:

December 29.-én 10.00-16.00

December 30.-án 10.00-16.00

December 31.-január 04.: ZÁRVA
>>>


KÖSSÖN UTAZÁSI

BIZTOSÍTÁST

ONLINE!

 

 


WORLD TOURS
UTAZÁSI IRODA

1113 Budapest
Villányi út 52.

Tel:+36-1-279-0075

+36-70-334-1133 (10:00-17:00)

E-mail:
worldtours@
worldtours.hu

Nyitvatartás: Hétfőtől - péntekig 10:00-17:00Árajánlatért kérjük
keresse e-mailben
vagy telefonon
Irodánkat!

 

 

 

 

  


Akciók - Partnereink - Rólunk - Foglalási útmutató - Linkcenter - Médiaajánlat - Hírlevél - Országleírások - Játék
2004 © Copyright Interfocus Kft.      Email: info@interfocus.hu      Programozás, design és hosting: Ensim.hu