Adriai - tenger
  advent 2014
  Afrikai utazások
  Akció!!!!
  Amerika
  Atlanti - óceán
  Ázsia
  egyéni szállások
  Egyiptomi hajóutak
  Egzotikus utak
  Európa
  Fekete - tenger
  Földközi - tenger
  gasztronómiai programok
  Görög - szigetek
  Karib-tenger
  Karnevál
  Körutak, városlátogatások
  Mediterrán országok
  Nyár 2014
  őszi körutak, városlátogatások
  síutak 2014/2015
  Szilveszter 2014/2015
  Tengeri hajóutak
  Vörös-tenger
  Albánia
  Ausztria
  Bosznia-Hercegovina
  Bulgária
  Ciprus
  Csehország
  Dél-Afrika
  Dominika
  Egyesült Arab Em.
  Egyiptom
  Etiópia
  Finnország
  Franciaország
  Ghána
  Görögország
  Hollandia
  Horvátország
  India
  Indonézia
  Irán
  Írország
  Izrael
  Jamaika
  Jordánia
  Kína
  Kongó
  Kuba
  Lengyelország
  Magyarország
  Malajzia
  Málta
  Marokkó
  Mexikó
  Montenegro
  Nagy - Britannia
  Németország
  Olaszország
  Oroszország
  Peru
  Portugália
  Románia
  Spanyolország
  Svájc
  Szenegál
  Szerbia
  Szlovákia
  Szlovénia
  Tanzánia
  Thaiföld
  Tunézia
  Törökország
  Új-Zéland
  Ukrajna
  USA
  Venezuela
  Vietnám
  Üzbegisztán
  Zöld-foki-szigetek
  Örményország
Interfocust a kedvencek közé
 
Hírlevél

Kuba az Antillák legnagyobb szigete, a Karib-tenger gyöngyszeme. Kristálytiszta türkizkék tenger, hófehér homokú öblök és trópusi klíma várja a napfény és a vízi sportok szerelmeseit. Egy ország, ahol a gyarmati múlt öröksége és a modern igényes szállodák jól megférnek egymás mellett, ahol a mai napig él a jegyrendszer, mégis turisták milliói töltik itt szabadságukat. Egy temperamentumos sziget, amelynek első említésére mindenkinek a cukornád, a rum és a salsa jut eszébe, ahol a félvér lányok és az 50 éves amerikai autócsodák magával ragadják a szemlélődőt. Lépjen be velünk Kubába és szívjon el egy szivart a pálmafák árnyékában, hisz Hemingway-től is tudjuk, ez az életművészek földje!

Földrajzi adatok

Kuba a karib-tengeri szigetvilág része, a Nagy-Antillák szigetcsoport legnagyobb tagja. A világ szigetei között 110.922 km2 –es területével a 15. előkelő helyet foglalja el, alig 170 km-re, délre fekszik a floridai Key West-től. Északon és keleten a Bahama-szigetek korall- zátonyai, keleten Hispaniola szigete Haitivel és a Dominikai-köztársasággal, délre, mintegy 150 km-re Jamaica határolja. A sziget látványos, változatos vidék, legnagyobb része termékeny síkság, ahol zömmel cukornádat, kávét és dohányt termesztenek. Az ország középső részén a hegységek között barlangokkal díszített karsztos szigethegyeket is fellelhetünk.

Történelem

Kuba első lakói a Kr.e 1000 körül betelepülő aravak indiánok lehettek, 1492-ben őket fedezte fel Kolumbusz Kristóf, aki a spanyol korona birtokába vette a szigetet. Az ország egészen 1898-ig gyarmat maradt, majd a Spanyolország ellen vívott függetlenségi háború szinte átmenet nélkül új függőségi helyzetet teremtett. Miután az USA gazdasági érdekektől vezérelve hozzásegítette Kubát a győzelemhez, az északi szomszéd által gyakorolt katonai uralom és a diktatúrák évei fokozatosan kiélezték a társadalmi és politikai konfliktusokat. A XX. század közepére az ellenállási mozgalom Fidel Castro vezetésével és az orosz forradalom eszméivel fűszerezve valódi forradalmat teremtett. 1959 január 8-án Castro és Che Guevara bevonult Havannába, innen kezdődik az „új időszámítás”. A forradalom után „szétosztották az országot a nép között”, egy olyan társadalom született, amely egyedülálló Latin Amerikában. A napsütötte „Socialismo Tropical”, ahol 45 éve másképp gondolkodnak, és amelyet 45 éve „Castro ural”. A maga nemében mégis egyedülálló, hisz úgy nyitott kaput az idegenforgalom előtt, hogy a semmiből szinte alig egy évtized alatt egy olyan üdülőparadicsomot teremtett, amely évente mintegy másfél millió turistát vonz.

Közlekedés

Az ország sűrű és jó útvonalhálózattal rendelkezik, a legcélszerűbb autót bérelni, vagy hosszabb utazásokra ajánljuk a nem túl drága és igen kiterjedt belső légi közlekedési hálózatot. Amennyiben egy kis kalandra vágynak, a helyi buszokat ajánljuk, amelyek menetidejüket, útirányukat, műszaki állapotukat tekintve nem túlzottan megbízhatóak, viszont mesélnivalót biztosan eredményez a velük való „találkozás”. Kevésbé kalandos kedvűek a taxaméterrel felszerelt taxikkal juthatnak el a kívánt célállomásra, melyek tulajdonosai többnyire nagyon kultúrált, idegenvezetőként is remekül tevékenykedő fuvarozók. Itt is nagyon fontos az előzetes megállapodás az úti célra és a várható viteldíjra vonatkozóan!

Havanna

Kuba fővárosa, kulturális, tudományos és politikai központja, mely a karib térség legnagyobb városa egyben. A település rendkívüli múltja ellenére viszonylag keveset szenvedett a háborúk és a forradalom során, minden ma is úgy néz ki, ahogy a múltban megépült. Óvárosa nem véletlenül az UNESCO világörökség része, itt található Latin-Amerika egyik legszebb katedrálisa is. Lenyűgöző a helyiek vendégszeretete, jellemző a nyüzsgő éjszakai élet, mozik, színházak, kabarék, bárok tömkelegével, mint pl. a Hemingway által kedvelt Bodeguita del Medio, ahová mindig érdemes betérni egy mojito-ra. La Habana az ellentétek városa, ahol tökéletesen megférnek egymás mellett a spanyol hódítás korából megmaradt omladozó házak és az utóbbi években épült luxusszállodák.

Varadero

A város a Hicacos-félszigeten, Havannától mintegy 140 km-re, keletre fekszik. A félsziget északi része több mint 20 km hosszú, fehér homokkal és azúrkék tengerrel körülvett terület, amely méltán vált világhírűvé a nyaralók körében. A környéken évi 330 napon át süt a nap, a gyönyörű parton hatalmas turistaközpont épült ki. Varadero hagyományos értelemben vett központtal nem rendelkezik, de rengeteg park, üzlet, ajándékbolt, bár, diszkó és étterem kínál kikapcsolódást a turisták számára. A közelben egy első osztályú golfpálya, delfinárum és vidámpark is található. A trópusi természetet a 20-as, 30-as években épült különleges villák tarkítják, amelyek az amerikai Palm Beach mintájára épültek.

Playa Larga

Idillikus, nyugodt hely körülbelül 150 km-re, délkeletre Varadero-tól a Zapata-félszigeten, a legendás Disznó-öbölben. A környék ideális kiindulópont a búvárcsoportok részére, mivel a környék rengeteg tenger alatti szépséget rejt magában. A közelben egy krokodil farm és egy indián skanzen is megtekinthető.

Vásárlás

Emléktárgyak vásárlásánál az árak megközelítően megegyeznek a boltokban és a piacokon, több darab megvásárlásával alkudhatunk is. Alapszabály azonban, hogy az utcán felkínált portékák hamisítványok, az eredeti darabokat kizárólag az üzletekben vehetik meg.

Ételek Italok

A kubai konyha a spanyol és az afrikai tradíció keveréke. A levesek közül a vegyes zöldségből készült száraz leves a beutazó számára kuriózumnak számít. Jellemzőek a sertés és malac húsból készült, pácolt, zsiradék és olaj használata nélkül, grillezett módon készített ételek. Főbb ételeik a „congri”- rizs fekete babbal, a „minuta”- sült apróhal; a „guiso de maiz”- kukoricás szárazleves, és a „puerco asado”- újévi roston sült malac. Szomjunkat olthatjuk a „jugo”- rostos üdítővel, valamint kubai sörökkel „cerveza”, amelyek nagyon jó ízűek és nem is drágák. Bor helyett inkább rum kortyolgatása illik a helyi konyhához, a híres kubai kávét semmiképpen sem szabad kihagyni!

Fényképezés

A fényképezésre, filmezésre vonatkozóan a helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást ad a helyi előírásokról, szabályokról.

Borravaló

Korábban erőteljesen tiltották, de az utóbbi időben főképp az idegenforgalmi szempontból kiemelt helyeken a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.

Javaslataink

Könnyű, kényelmes ruházat ajánlott. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajokkal, naptejekkel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfénytől. Palackozott víz fogyasztását ajánljuk, mert a városi csapvíz sok esetben hasmenést okoz. A gyomorbántalmakat általában nem a fertőzések okozzák, hanem a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása.

Fakultatív kirándulások

Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos reklamációt irodánk nem tud elfogadni. Javasoljuk továbbá, hogy a kirándulásokat a Kartago Tours képviselőjénél vásárolják meg.

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és turista vízum szükséges, melyet mindenki egyénileg beszerezhet a Kubai Nagykövetségen vagy a Kartago Tours közvetítésével. Utóbbi esetben megérkezéskor, a repülőtéren kapják a vízumot. Külföldi állampolgárok a Kubai Nagykövetségen válthatják ki a vízumot. A helyi hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek behozatalát, tilos húsféleségeket, gyümölcsöt és zöldséget az országba bevinni!

Időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva – 6 óra az időeltérés.

Repülési idő

Budapest-Prága: 1 óra Prága-Varadero: kb. 13 óra. Technikai leszállás Madridban (kb. 1 óra). Ez idő alatt a repülőgépet el kell hagyni, és a tranzit-váróban kell várakozni.

Hivatalos nyelv

Spanyol, de a turisztikai központokban és szállodákban az angol, francia, olasz és német is használatos nyelv.

Diplomáciai képviselet Kubai Köztársaság Nagykövetsége 1026 Budapest, Harangvirág u. 5. Tel: (06/1) 325-7586 Fax: (06/1) 483-5950

Magyar Köztársaság Kubai Nagykövetsége Calle G. No. 458. entre 19.y 21.., Vedado, Havanna Horvát János nagykövet Tel.:             (00 53 7) 833-3365        Fax: (00 53 7) 833-3286 Mobil:             (00 53) 5880-2110       

Transzferidők

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, illetve az indulás.

Időjárás

Az északi parton Varadero környéke a szubtrópusi, párás övezethez tartozik, az évi középhőmérséklet 25 °C, az átlagos páratartalom a 80 %-ot is meghaladhatja. Az esős évszak májustól októberig tart. A trópusi ciklonok nyár elejétől novemberig elsősorban a sziget nyugati részét érintik.

Elektromos áram

110 V., 60 Hz. Az elektromos konnektorok lehetnek amerikai típusúak, lapos villájú dugósak, vagy európai típusúak, kerek villájú dugósak. A négy és öt csillagos szállodákban általában van 220 V-os konnektor is. Ajánlatos adapter beszerzése.

Közbiztonság

A sziget belső része és a kisebb városok általában biztonságosak. A nagyvárosokban elővigyázatosabbnak kell lenni, mint a világ bármely más metropoliszában.

Hivatalos pénznem

Kubai Peso (CUP). Váltópénze a centavos (1 peso = 100 centavos). Behozatala és kivitele tilos, ezért az Euro-t javasoljuk. Irodánk az US dollár kivitelét nem javasolja! Árfolyam (2006 augusztus): 1 Euro kb. = 33.99 (CUP). Bankkártyával a legtöbb helyen lehet fizetni, kivétel az Egyesült Államokban kiállított kártyák, melyeket nem fogadnak el. Ha kisebb városokba kíván utazni, ne feledjen előzetesen pénzt váltani.

Autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A gépjármű átvételénél meg kell győződni arról, hogy pótkerékkel felszerelt-e és a benzin mennyiségét is érdemes ellenőrizni.

Egészségügyi ellátás

Az orvosok megfelelően képzettek, a kórházak felszereltsége minden esetben megfelel a követelményeknek. A gyógyszertárak ellátottsága nem egyezik a hazánkban megszokottal, ezért ajánlatos a naponta szedendő gyógyszereket magunkkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Védőoltás

Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, tífusz, hepatitis A., B. Kérjük, forduljon háziorvosához vagy a Nemzetközi Oltóközponthoz részletesebb tájékoztatás céljából.

Fakultatív programok

Varadero

Ideális kirándulás az üdülőhely megismerésére. A Hicacos-félsziget 22 km hosszú ujjként mutat Florida felé. Ez a terület Kuba legkedveltebb turista célpontjai közé tartozik. Az újonnan épült szállodákon kívül megismerhetik a fehér homokos tengerpartot, a helyi vidámparkot, a Parque Josone parkot, a golfpályát és a vízi sportok központját. A kirándulás segít a további nyaralás során a könnyebb tájékozódásban.

Irányár: kb. 10 EUR/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 10 EUR/fő 

Havannai városnézés

Egésznapos kirándulás Kuba fővárosába, a Karib vidék legnagyobb városába. Havanna történelmi központját az UNESCO a világörökségek sorában jegyzi. Zavaros múltja ellenére a főváros viszonylag keveset szenvedett a háborúk és a forradalom következtében. A belvárosban olyan gyönyörű épületek várják a látogatókat, mint a Nagy Színház vagy a Capitolium. A modern Havannában lehetőség lesz megtekinteni a Forradalom téren a Jose Marti emlékhelyet és a kormány adminisztrációs épületét. Ellátogatunk a Bacardi család eredeti székhelyére, amely múzeumként üzemel. Megismerhetik a rumgyártás folyamatát és kóstoló után lehetőség van az italt a helyszínen megvásárolni. A havannai piacon egyéb ajándéktárgyak vásárlására is alkalom adódik. Az ár tartalmazza a kirándulást és ebédet az üdítővel.

Irányár: kb. 70 EUR/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 51 EUR/fő


Havannai esti program

A program a „Havanna - városnézés” kiránduláson felül egy érdekes estét is tartalmaz a Tropicana Kabaré-ban. Városlátogatás után transzfer egy havannai szállodába, itt zuhanyzás, átöltözés, majd vacsora. A Tropicana színpadán több mint 120 előadóművész mutatja be a világhírű, felejthetetlen show műsort. A Tropicana Kabaré mintájára sorra nyíltak a hasonló szórakozóhelyek a Karib térségben és az egész világon. Az ár tartalmazza a kirándulást, az ebédet az üdítővel egy helyi étteremben, és a vacsorát a szállodában. Visszatérés a szállodába éjjel 2 óra után.

Irányár: kb. 130 EUR/fő 

Kirándulás üvegfenekű hajóval

Másfél órás kirándulás üvegfenekű hajóval a Varadero félsziget északi partjainál. Lehetőség nyílik a csodálatos tenger alatti élővilág megismerésére és fényképezésére. A hajóút során alkalom adódik a Tropical bárban alkoholos és alkoholmentes koktélok fogyasztására. Az ár tartalmazza a helyi idegenvezetést, a transzfert a kikötőbe és vissza a szállodába.

Irányár: kb. 25 EUR/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 20 EUR/fő

Matanzas

Matanzas, mely az azonos nevű tartomány székhelye, Havanna keleti részétől 100 km-re fekszik. Matanzas város a költők hazája, olyannyira, hogy Kuba Athénjának is nevezik. Számos neoklasszikus stílusú épület és egyéb érdekes látnivaló várja a látogatókat. Kuba építészetének gyöngyszemei közé tartozik a Sautó Színház és a Plaza de la Vigia téren álló Palacio de Junco gyarmati kastély. A Gyógyszerészeti Múzeum megtekintése után a helyi sokszínű és hangulatos piacra látogatunk el. A napot a Cuevas de Bellamar barlangbeli kirándulással zárjuk.

Irányár: kb. 45 EUR/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 34 EUR/fő


Pinar del Rio tartomány

Egésznapos kirándulás a világhírű dohányültetvények környékére, Havannától nyugatra. A zöld völgyeket néha a szürke, magas Mogote-hegység szakítja meg, melynek alakja elefánt hátakra hasonlít. A program során megismerkedhetünk a kubai szivar és a rum készítésével, valamint helyben meg is lehet vásárolni a kiváló minőségű, eredeti termékeket. A térségben haladva, a Valle de Vinales Nemzeti Parkban a Kolumbuszi idők jó állapotban maradt épületeit is láthatjuk. A napot egy kis hajókázással zárjuk. Ár tartalmazza az ebédet (kubai specialitásokkal) egy tipikus helyi étteremben.

Irányár: kb. 85 EUR/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 65 EUR/fő

Delfin show

Az intelligens delfinek bemutatója nagy élményt nyújt minden korosztály számára. A delfináriumban lehetőség nyílik közös úszásra a barátságos állatokkal(külön díj ellenében). Filmezés, fényképezés külön illetékért.

Irányár: kb. 15 EUR/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 15 EUR/fő

Rio Canimar

A kirándulást a természet és a kalandok kedvelőinek ajánljuk. Elsőként a Saturno barlangot látogatják meg, ahol alkalom nyílik felszíni búvárkodásra is. Később hajóról lehet megtekinteni a Canimar folyót övező érintetlen trópusi természetet. A kirándulás alatt lehetőség lesz lovaglásra, halászatra (hagyományos módszerekkel) és úszásra a kristálytiszta folyóban. Az ár tartalmazza az ebédet üdítővel egy helyi étteremben.

Irányár: kb. 45 EUR/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 35 EUR/fő

Seafari” katamaránnal

Egész napos tengeri hajókázás modern katamaránnal Kuba északi partjainál, a homokos korall szigetek „Cayos” között. Az út során, ha a szerencse kedvez, delfinekkel is lehet találkozni. Ebéd (tenger gyümölcseivel), a hajón korlátlan italfogyasztással. Délután kikötés Caya Blanco fehérhomokos tengerpartján, ahol alkalom nyílik felszíni búvárkodásra is.

Irányár: kb. 85 EUR/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 65 EUR/fő

Dzsungel túra

Kirándulás a Varadero félsziget déli részéhez, fehérhomokos, zöldellő szigetek közé. Az egyik korallszigeten lehetőség nyílik a helyi állatkert megtekintésére, többek között közös kép készítésére krokodilokkal. Ideális program az egész család részére.

Irányár: kb. 40 EUR/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 20 EUR/fő

Felfedező túra

Nagyon jó alkalom Varadero és környéke megismerésére. Kirándulás jeep-el a folyók mentén, erdők és mezők között. Később hajózás a Canimar folyón. A nap folyamán: lovaglás a környéken, fürdés a folyóban, ebéd (kubai különlegességekkel) egy helyi étteremben. Matanzas város, a Cuevas de Bellamar barlang és a La Dionisia temetőrom meglátogatása.

Irányár: kb. 70 EUR/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 55 EUR/fő


 

Üzenetek

Ünnepi nyitvatartás:

December 29.-én 10.00-16.00

December 30.-án 10.00-16.00

December 31.-január 04.: ZÁRVA
>>>


KÖSSÖN UTAZÁSI

BIZTOSÍTÁST

ONLINE!

 

 


WORLD TOURS
UTAZÁSI IRODA

1113 Budapest
Villányi út 52.

Tel:+36-1-279-0075

+36-70-334-1133 (10:00-17:00)

E-mail:
worldtours@
worldtours.hu

Nyitvatartás: Hétfőtől - péntekig 10:00-17:00Árajánlatért kérjük
keresse e-mailben
vagy telefonon
Irodánkat!

 

 

 

 

  


Akciók - Partnereink - Rólunk - Foglalási útmutató - Linkcenter - Médiaajánlat - Hírlevél - Országleírások - Játék
2004 © Copyright Interfocus Kft.      Email: info@interfocus.hu      Programozás, design és hosting: Ensim.hu