Adriai - tenger
  advent 2014
  Afrikai utazások
  Akció!!!!
  Amerika
  Atlanti - óceán
  Ázsia
  egyéni szállások
  Egyiptomi hajóutak
  Egzotikus utak
  Európa
  Fekete - tenger
  Földközi - tenger
  gasztronómiai programok
  Görög - szigetek
  Karib-tenger
  Karnevál
  Körutak, városlátogatások
  Mediterrán országok
  Nyár 2014
  őszi körutak, városlátogatások
  síutak 2014/2015
  Szilveszter 2014/2015
  Tengeri hajóutak
  Vörös-tenger
  Albánia
  Ausztria
  Bosznia-Hercegovina
  Bulgária
  Ciprus
  Csehország
  Dél-Afrika
  Dominika
  Egyesült Arab Em.
  Egyiptom
  Etiópia
  Finnország
  Franciaország
  Ghána
  Görögország
  Hollandia
  Horvátország
  India
  Indonézia
  Irán
  Írország
  Izrael
  Jamaika
  Jordánia
  Kína
  Kongó
  Kuba
  Lengyelország
  Magyarország
  Malajzia
  Málta
  Marokkó
  Mexikó
  Montenegro
  Nagy - Britannia
  Németország
  Olaszország
  Oroszország
  Peru
  Portugália
  Románia
  Spanyolország
  Svájc
  Szenegál
  Szerbia
  Szlovákia
  Szlovénia
  Tanzánia
  Thaiföld
  Tunézia
  Törökország
  Új-Zéland
  Ukrajna
  USA
  Venezuela
  Vietnám
  Üzbegisztán
  Zöld-foki-szigetek
  Örményország
Interfocust a kedvencek közé
 
Hírlevél

Földrajzi adatok 

Egyiptom Észak-Afrika legnépesebb országa, északon a Földközi-tenger, keleten a Vöröstenger határolja. Legnagyobb tája a Nílusvölgyétől nyugatra elterülő Líbiai-sivatag, az ország területének 2/3-át foglalja el. A kő- és homoksivatag egyhangúságát csak néhány medence, valamint az „Új-völgy” oázisai (Kharga, Siwa, Dakhla) élénkítik. A kisebbik, keleti országrészt a Sínai-félszigeten is húzódó Arab-sivatag, valamint a Vörös-tenger partjával párhuzamosan futó hegységek alkotják. A két sivatagi táj között nyújtózik a Nílus-völgy hatalmas folyami oázisa, mely az ország ütőerét jelenti évezredek óta, csaknem a teljes lakosság és gazdaság a folyó menti keskeny sávban összpontosul.

Közlekedés

Az ország földrajzi helyzetének köszönhetően nyugat-keleti irányú útvonalakkal szinte egyáltalán nem rendelkezik (kivétel a Földközitenger partvidéke és néhány, a tengerpartra vezető útvonal, pl. Qena-Safaga). A fő észak-déli közlekedési sáv a Nílus völgye, ahol Kairó és Asszuán között vasútvonal is fut. Egyiptomon belül több autóbusz-társaság működik, szinte valamennyi nagyon jó szolgáltatást nyújt. A turistákat szállító autóbuszok kormányrendelet miatt a nagyvárosok között konvojokban közlekednek, ezeknek meghatározott indulási idejük van. A városokon belül a helyi tömegközlekedést az iránytaxikként funkcionáló mikrobuszok jelentik, ezekkel bármikor bárhová el lehet jutni. Hurghada és Sharm El Sheikh között rendszeres hajójárat közlekedik, valamint a nagyobb városok belföldi repülőjáratokkal (Egyptair) is összeköttetésben vannak.

Vásárlás

Vásárláskor induljunk ki abból, hogy az arab országokban az alku bizonyos fokig elvárt művészet és játék egyben. A bazárok ebből a szempontból talán olcsóbbak, nagyobb az alku lehetősége is, de vigyázni kell, hogy milyen minőségű árut vásárolunk meg. Az ajándékboltok, trafikok és élelmiszerüzletek nyitva tartása változó, csakúgy, mint ugyanannak a terméknek az ára és minősége. Egyiptomban a fenti, nálunk természetesnek tűnő tényekre nincs szabály, hihetetlenül olcsón, de olykor borzasztóan drágán juthatunk hozzá bármihez, ez egy olyan világ, ahol olykor még a gyógyszertárban is alkudni kell, itt minden megtörténhet.

Borravaló

A Közel-Kelet idegenforgalmának jellemzője, a boldogulás alapfeltétele az út elején, a helyi képviselők által beszedett baksis, amelyet az ún. belső személyzet (határőrök, vámosok, hotel managerek) javadalmazására fordítunk. Természetesen ettől függetlenül minden turistától mindenhol elvárják a borravalót, melynek összege a turizmusban általánosan elfogadott szabályok szerint alakul (kb. 10 %).

 

Beutazási feltételek: Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és vízum szükséges, melyet mindenki egyénileg beszerezhet az Egyiptomi Nagykövetségen vagy a Kartago Tours közvetítésével. Utóbbi esetben megérkezéskor, a repülőtéren kapják a vízumot (telepített vízum). Külföldi állampolgárok az Egyiptomi Nagykövetségen válthatják ki a vízumot.
Időeltérés: Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időszámítás.
Repülési idő: Budapestről kb. 3 óra 45 perc (Hurghada és Sharm El Sheikh)
Hivatalos nyelv: Arab, de szinte mindenhol beszélnek angolul vagy németül is.
Diplomáciai képviselet:
Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége
1016 Budapest, Bérc u. 16.
Tel: (06/1) 381 0475
Fax: (06/1) 381 0571
Magyar külképviselet
Magyarország Nagykövetsége
29. Sari Mohamed Mazhar
Zamalek - Cairo
Pető Tibor nagykövet
Tel.: (00 20 2) 735-6478, Fax: (00 20 2) 735-8648

Elektromos áram: 220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó, néhány esetben azonban adapter szükséges, amely a helyi üzletekben könnyen beszerezhető.
Hivatalos pénznem: Egyiptomi font. Váltópénze a piaszter (1 font=100 piaszter). Behozatala és kivitele tilos, ezért a dollárt vagy eurót javasoljuk, mellyel gyakran fizethetnek is. Árfolyam (2005 január): 1 USD kb.=5,9 LE. Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre.
Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.
Autóbérlés: Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A helyi közlekedési szokások alapos ismerete elengedhetetlen, ezért irodánk inkább a taxit, illetve a távolsági buszokat ajánlja.
Egészségügyi ellátás: Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

 

Kairó

Alsó- és Közép Egyiptom érintkezési vonalán, a Nílus jobb partján nyújtózó Kairó egyiptomi viszonylatban fiatal város (alapítva 969.), mégis az ország legnagyobb ipari, kereskedelmi és kulturális központja, valamint 15 milliós lakosságával nemcsak Afrika, hanem az egész arab világ legnagyobb metropolisza. Idegenforgalmát a folyó bal partján lévő Gíza látványosságai, elsősorban a piramisok nagyban emelik. Kairó lüktető életű nagyváros, ahol tökéletesen keveredik a modern jelen a több ezer éves történelemmel.

 

ÚJDONSÁG - MARSA ALAM

Marsa Alam sokáig egy békés kis halászfalu volt Hurghadától mintegy 300 km-re, délre, a Vörös-tenger partján. 2001-ben megnyitották nemzetközi repülőterét, és innentől kezdve egy máig gyorsan fejlődő üdülő övezet kezdett kialakulni, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Szinte érintetlen vízi világa miatt a jövőben Egyiptom egyik legfelkapottabb és legkeresettebb úti célja lesz a búvárok és a pihenni vágyók körében. A jövőben Hurghadához és Sharm El Sheikhez hasonló látogatottságra, népszerűségre tehet szert.

Annak ellenére, hogy a települést eddig főként búvárok látogatták több napos hajós programokkal, az elmúlt években sorra nőnek ki a hotelek a sivatagból. Az érintetlen természet vonzza a nyugodt pihenésre vágyó Utasokat és természetesen a búvárkodás szerelmeseit. A jó hőmérsékletnek köszönhetően az üdülőhely egész évben látogatható.

Marsa Alam és El Quiser városa még kevésbé kiépített, így turista központtal nem rendelkezik, mindenhol csend és nyugalom uralkodik. Ezek a települések megőrizték falusias, beduin jellegüket. Mindezek ellentéte azonban a tengerparti rész és a kikötő, Port Galib, ahonnan rendszeres hajókirándulások indulnak. Itt rengeteg kávézó, étterem és szálloda található, bevásárló központ és szórakozási lehetőségek széles tárháza épül. A tengerpart végi homokos, de nem árt óvatosnak lenni, ugyanis a vízbe lépve korallos, így cipővel érdemes a vízbe lépni.

 

Sharm El Sheikh

A Sínai-félsziget déli csücskében fekvő városnál található a világ második legnagyobb korallzátonya, amely a búvárkodás szerelmeseinek egyik állandó célpontja. Tengerpartja általában homokos, korallos mélyvízzel. A „Sejk öble” egész évben kellemes klímával várja látogatóit, amely kedvez a „szafariknak”, akár teveháton, akár dzsippel indulunk neki. A Szent Katalin kolostor lenyűgöző ikonjai, a színes kanyonok vagy az Egyiptom egyik legmagasabb pontját jelentő Mózes-hegy (2285 m) felejthetetlen élményekkel gazdagítja az idelátogatók útinaplóját.

 

Hurghada

Egyiptom egyik legszebb üdülőhelye a Vörös-tenger partján, a fővárostól körülbelül 500 km-re, délkeletre fekszik. A kristálytiszta tengerpartot finom homokkal borított hosszú strandok szegélyezik, sok helyen találhatóak korallzátonyok, melyek víz alatti szépsége elkápráztatja a búvárkodás szerelmeseit. A tenger vízének hőmérséklete ritkán csökken 22°C alá, így ideális feltételeket biztosít az üdülni vágyók számára

 

El Gouna

Ez a gyönyörű üdülőövezet közigazgatásilag Hurghadához tartozik, de a központtól körülbelül 30 km-re északra található. A városrész névadója a Vörös-tenger lagúnái, amelyek romantikus hangulatot kölcsönöznek e varázslatos településnek. Kerthelyiségek, nemzetközi éttermek, bárok, kávézók, bazárok sokaságai, valamint egy hatalmas 18 lyukú golfpálya várja a pihenni és aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeket.

 

Safaga-övezet

Nyugodt tengerparti üdülőövezet, melynek központja, Safaga, Hughadától 60 km-re, délre a Vörös-tenger partján fekszik. A tengerpart előtt fekvő Tobia Island korallszirtjei remek búvárkodási lehetőségekkel várják az idelátogatókat. A térség dinamikusan fejlődik, de leginkább a nyugalomra vágyó és kisgyermekkel utazó családok találhatják meg itt számításaikat.

 

Luxor, Karnak

Egyiptom leglátogatottabb helyei közé tartoznak, legjelentősebb műemlékek: a luxori templom valamint Karnak templomvárosa, ami több mint 2000 évig épült. Egyetlen hely sem kelt Egyiptomban oly meghökkentő és tartós benyomást, mint a falak, obeliszkek, oszlopok és szobrok itt található egyvelege. A legnagyobb templom oszlopcsarnokának területe mintegy 5 ezer négyzetméter, amit az ókori építészet egyik csodájának tartanak.

 

Asszuán

Az ókori Szüéné, Felső-Egyiptomban, a kiszélesedő Nílus jobb partján fekszik. 1960-ban itt építették fel az Egyiptom életét jelentősen befolyásoló Nagy Gátat, amely elektromos energiát és a duzzasztás hatására az életet jelentő öntözővizet nyújtja az országnak. Asszuán külvárosában, egy nílusi szigeten fekszik Philae temploma, amely jelentős idegenforgalmi értéket képvisel.

 

Királyok és Királynők Völgye

Luxortól nem messze a Nílus nyugati partján, a közeli hegygerincek árnyékában fekszik a közismert „halottak városa”. A királyi sírok a 18-20. dinasztia idejéből származnak. Közel 500 éven át temették sziklákba vésett sírokba a fáraókat, melyek közül legismertebb Tutankhamon síremléke. A fővölgy oldalában fekvő Hatsepszut királynő halotti temploma, valamint a közeli Memnon kolosszusok további jelentős műemlékek a környéken.

 

 

Üzenetek

Ünnepi nyitvatartás:

December 29.-én 10.00-16.00

December 30.-án 10.00-16.00

December 31.-január 04.: ZÁRVA
>>>


KÖSSÖN UTAZÁSI

BIZTOSÍTÁST

ONLINE!

 

 


WORLD TOURS
UTAZÁSI IRODA

1113 Budapest
Villányi út 52.

Tel:+36-1-279-0075

+36-70-334-1133 (10:00-17:00)

E-mail:
worldtours@
worldtours.hu

Nyitvatartás: Hétfőtől - péntekig 10:00-17:00Árajánlatért kérjük
keresse e-mailben
vagy telefonon
Irodánkat!

 

 

 

 

  


Akciók - Partnereink - Rólunk - Foglalási útmutató - Linkcenter - Médiaajánlat - Hírlevél - Országleírások - Játék
2004 © Copyright Interfocus Kft.      Email: info@interfocus.hu      Programozás, design és hosting: Ensim.hu