Adriai - tenger
  advent 2014
  Afrikai utazások
  Akció!!!!
  Amerika
  Atlanti - óceán
  Ázsia
  egyéni szállások
  Egyiptomi hajóutak
  Egzotikus utak
  Európa
  Fekete - tenger
  Földközi - tenger
  gasztronómiai programok
  Görög - szigetek
  Karib-tenger
  Karnevál
  Körutak, városlátogatások
  Mediterrán országok
  Nyár 2014
  őszi körutak, városlátogatások
  síutak 2014/2015
  Szilveszter 2014/2015
  Tengeri hajóutak
  Vörös-tenger
  Albánia
  Ausztria
  Bosznia-Hercegovina
  Bulgária
  Ciprus
  Csehország
  Dél-Afrika
  Dominika
  Egyesült Arab Em.
  Egyiptom
  Etiópia
  Finnország
  Franciaország
  Ghána
  Görögország
  Hollandia
  Horvátország
  India
  Indonézia
  Irán
  Írország
  Izrael
  Jamaika
  Jordánia
  Kína
  Kongó
  Kuba
  Lengyelország
  Magyarország
  Malajzia
  Málta
  Marokkó
  Mexikó
  Montenegro
  Nagy - Britannia
  Németország
  Olaszország
  Oroszország
  Peru
  Portugália
  Románia
  Spanyolország
  Svájc
  Szenegál
  Szerbia
  Szlovákia
  Szlovénia
  Tanzánia
  Thaiföld
  Tunézia
  Törökország
  Új-Zéland
  Ukrajna
  USA
  Venezuela
  Vietnám
  Üzbegisztán
  Zöld-foki-szigetek
  Örményország
Interfocust a kedvencek közé
 
Hírlevél

Zöld-foki szigetek

Átlaghőmérsékletek: Levegő | Víz
okt 27 | 23
nov 26 | 23
dec 26 | 23
jan 26 | 23
feb 25 | 22
márc 26 | 23
ápr 26 | 23

A Zöld-foki szigetek az Atlanti-óceán gyöngyszeme, Afrikától mintegy 450 km-re, nyugatra fekszik. Egzotikus, érintetlen, turisták által alig felfedezett terület, ahol mindig meleg és napsütéses klíma és kristálytiszta, néhol smaragdzöld, néhol azúrkék tenger fogadja az ide látogatót. A szigeteket körülölelő Atlanti-óceán különleges világa kék bálnákkal, palackorrú delfinekkel és teknősökkel igazi kuriózum, szélfútta fehér homokos strandjai lenyűgözik a nyaralni vágyókat. Látogasson el velünk ide, ahol télen is nyár fogadja, fedezze fel velünk a búvárok és szörfösök paradicsomát!

 

Történelem

A szigeteket 1456-ban a portugál Diego Gomez fedezte fel, 1462-ben a telepesek megalapították Santiago szigetén az első települést (Ribeira Grande), amely az első európai alapítású város volt a trópusokon. A portugál felfedezések után az anyaország gyarmatává vált, amely mindig is stratégiailag fontos kereskedelmi utak mentén feküdt. Az első telepesek európai és afrikai rabszolgák voltak, ebből ered a mai sokszínű helyi lakosság. A 16. században ezen az útvonalon zajlott a transz-atlanti rabszolga-kereskedelem, melyből a város és a sziget jelentősen profitált, később azonban a rendszeres kalóztámadások és az 1712-es francia támadás után jelentősége visszaesett. Ekkor új fővárost alapítottak, Praia-t, amely 1770-től át is vette a fővárosi szerepkört. A második legjelentősebb településsé a Sao Vicente szigeten fekvő Mindelo nőtte ki magát (állítólag a legszebb település a szigeteken), amely a 19. században kikötőjének köszönhetően jelentős pénzügyi központtá vált az Atlantitérségben. 1951-ben Portugália gyarmatból provinciává, tengerentúli megyévé „minősítette át” a területet, de a szigetek az erősödő nacionalista törekvések kapcsán Bissau-Guineával összefogva függetlenséget követeltek. Amilcar Cabral vezetésével megalakították az „Afrikai pártot”, amely teljes társadalmi-gazdasági elszakadást szorgalmazott. 1960-61-ben Guinea szovjet segítséggel fegyveres konfliktust robbantott ki, amely 1973-ban Guinea függetlenségével, majd végül 1975. július 5-én a Zöld-Foki Köztársaság megalakulásával és függetlenedésével zárult. A köztársaságot jelenleg Afrika egyik legstabilabb demokráciájaként emlegetik, fejlettségében ma ott tart, ahol a Kanári-szigetek 10-15 éve, idegenforgalomból él és a turizmus kapcsán igen élénk nemzetközi érdeklődés indult meg az ingatlanok iránt. Az ország a Kanáriszigetekhez hasonló „nagy felfutásban” reménykedik, amely a növekvő külföldi tőkebevitel és az infrastruktúra fokozatos kiépítése következtében pár éven belül megvalósulni látszik.

 

Földrajzi adatok

A Nyugat-Afrika partjainál, a Zöld-fok és a szenegáli partok előterében fekvő tíz nagyobb és öt kisebb tagból álló vulkanikus szigetcsoport(4033 km2) évszázadokon át Portugália fennhatósága alá tartozott, jelenleg önálló köztársaság.A szigetcsoport fővárosa a mintegy100.000 fős lakosú Praia, amely Santiago szigetén fekszik, ám idegenforgalmi szempontból legjelentősebb Sal szigete, ahova a charterjáratok közlekednek. A szigeteket keskeny síkság keretezi, a mögöttes fennsíkok vulkáni kúpokat hordoznak. Eső meglehetősen ritkán esik, viszont állandó szél fúj, amely ideális a vízi sportok szerelmeseinek, főként a szörfösöknek. A trópusi szavanna éghajlatú szigetek ültetvényein főleg banánt, valamint kávét termesztenek exportra. Az ország lakosainak száma mintegy 520.000 fő, kisebb része a behurcolt rabszolgák leszármazottaiból, nagyobb része mulattokból áll. A népesség főként az idegenforgalomból és a halászatból él.

 

Közlekedés

A kis ország földrajzi helyzetének köszönhetően széttagolt, a szigetek között a legfőbb összeköttetést a kompok és hajók, valamint a kisebb repülőjáratok jelentik (Praia és Sal között naponta közlekedik repülőjárat). A jelentősebb városokban a helyi tömegközlekedéshez elsősorban taxit vehetnek igénybe, vagy irodánk javasolja az autóbérlést, amelyre Sal szigetén egyes szállodák recepcióján is lehetőség van.

 

Sal

A sziget az ott található só lelőhelyekről kapta a nevét, amely évszázadokon át a sziget fő bevételi forrása volt. Belseje sík és kietlen, két legfontosabb települése a főváros, Espargos és a turizmus központja, Santa Maria. Utóbbi a sziget déli csücskén, közvetlenül a hófehér homokú tengerparton, a reptértől kb. 20 percre található. A városban lehetőség nyílik a helyi lakosok megismerésére, betekintést nyerhetünk a zöld-fokiak életébe, szokásaiba, valamint megismerkedhetünk a sajátos afrikai kultúrával. Gyönyörű strandok, számos panzió és szálloda, kis éttermek, bárok és boltok várják az idelátogatókat.

 

Santiago

A központi sziget, déli részén fekszik a főváros, Praia, melynek belvárosa egy sziklás fennsíkra épült. Praiatól mintegy 10 km-re, nyugatra fekszik Cidade Velha (régi nevén Ribeira Grande), amely a Zöld-Foki Köztársaság legrégebben alapított városa.

 

Vásárlás

Emléktárgyak vásárlásánál az árak megközelítően megegyeznek a boltokban és a piacokon, több darab megvásárlásával alkudhatunk is. Alapszabály azonban, hogy az utcán felkínált portékák hamisítványok, az eredeti darabokat kizárólag az üzletekben vehetik meg.

 

Borravaló

A turizmusban általános elfogadott normák szerint kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.

 

Fényképezés

A fényképezésre, filmezésre vonatkozóan a helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást ad a helyi előírásokról és szabályokról.

 

Javaslataink

A ruházat maximálisan kényelmes, lehetőleg természetes anyagú legyen, elegáns ruha nem szükséges. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajjal, naptejjel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfény ellen. Napszemüveg és kényelmes nyitott lábbeli egészítse ki ruházatunkat. Óvakodjanak a csapvíz fogyasztásától, valamint lehetőleg ne keverjék az egymástól eltérő jellegű ételeket. A gyomorbántalmakat általában a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása okozza.

 

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak a belépéskor rendelkezniük kell még 6 hónapig érvényes útlevéllel, valamint a beutazáshoz turista vízum szükséges - kb. 25 EUR, melyet mindenki beszerezhet a Zöld-Foki Köztársaság nemzetközi repülőterén (Sal. Külföldi állampolgárok megérkezéskor a repülőtéren válthatják ki a vízumot:

Időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva -2 óra az időeltérés. (a téli időszámításra való átállás más időpontban van, így előfordulhat -3 órás időeltérés is)

Repülési idő

Budapest- Prága - Zöld-Foki Köztársaság/ Sal szigete Budapestről kb. 8 óra. (Technikai leszállás a Kanári-szigeteken – 1 óra)

Hivatalos nyelv

Portugál és kreol de a turisták által látogatott helyeken és szállodákban általában beszélnek angolul, franciául és németül is.

Diplomáciai képviselet

A Zöld-Foki Köztársaságban Magyarországnak nincs hivatalos képviselete, hivatalos ügyekben hazánk portugál képviselete jár el.

Magyarország Nagykövetsége
Calcada de Santo Amaro, 85.
Alcantara 1349-042, Lisboa
Dr.Gecse Attila nagykövet
Tel: (00 351 21) 364 5928
Fax: (00 351 21) 363 2314

Portugál Köztársaság Nagykövetsége
1123 Budapest, MOM Park C. épület IV. emelet Alkotás u. 53.
Tel: (06 1) 201 7617
Fax: (06 1) 201 7619

 

Hivatalos pénznem

Zöld-Foki szigeteki Escudo (CVE). Behozatala és kivitele tilos, ezért a dollárt vagy az eurót javasoljuk, amellyel a legtöbb helyen fizethetnek is. Árfolyam (2007 szeptember): 1 EUR kb. = 111 (CVE). Bankautomaták NEM állnak rendelkezésre, a hitelkártyák csak bankokban (kevés számú) használhatóak pénz felvételére.

Védőoltás

Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, Hepatitis A, B, stb. Részletesebb információkért kérjük, forduljon háziorvosához vagy a Nemzetközi Oltóközponthoz.

Mobiltelefon

A szigeten csak a T-Mobile hálózata elérhető és nagyon drága a használata.

Elektromos áram

220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges, amelyre a Központi Okmányirodában van lehetőség. A közlekedési szabályok nagyon egyszerűek, irodánk inkább a motorbérlést javasolja. (Scooter - 30 EUR/fő) A szigeten összesen 3 benzinkút található.

Egészségügyi ellátás

Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, valamint érzékenyebb emberek esetében számolni kell az eltérő klíma okozta megterheléssel. Télen is használni kell magas fényvédő faktorszámú napozó krémeket, hogy elkerüljék a gyakori problémát okozó leégést. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

 

Fakultatív programok:

 

Sal szigettúra

Fél napos kirándulás Sal szigetén. A sziget az ott található sólelőhelyekről kapta a nevét, amely évszázadokon át a sziget fő bevételi forrása volt. Belseje sík és kietlen, két legfontosabb települése a főváros, Espargos és a turizmus központja, Santa Maria. Utóbbi a sziget déli csücskén, közvetlenül a hófehér homokú tengerparton található. A városban lehetőség nyílik a helyi lakosok megismerésére, betekintést nyerhetünk a zöld-fokiak életébe, szokásaiba, valamint megismerkedhetünk a sajátos afrikai kultúrával.
Ár: kb. 40 EUR/fő
Gyermekeknek 12 éves krig kb. 20 EUR/fő

 

Buggy túra

Fél napos kirándulás keretében, négykerekű homokfutókon száguldozva ismerkedhetnek meg Sal sziget látnivalóival, miközben bebarangolják a homokos partokat.
Ár: kb. 35 EUR/fő

 

Hajókirándulás

Santa Maria kikötőjéből indulva félnapos hajókirándulás a végtelen Atlanti-óceánon, napozás a fedélzeten, ismerkedés a tengeri élővilággal. A program egész napossá is kibővíthető, az ár egész napos kirándulás esetén tartalmazza az ebédet is.
Ár: kb. 70 EUR/fő
Gyermekeknek 12 éves korig kb. 35 EUR/fő

 

Repülős kirándulások a környező szigetekre:

 

Sao Nicolau

Ez a repülős kirándulás megismerteti Önöket a Saltól nyugatra eső legközelebbi sziget látnivalóival és kultúrájával. Bepillantást nyerhetnek a helyi emberek mindennapjaiba is. Az ár tartalmazza az ebédet is.
Ár: kb. 160 EUR/fő

 

Boavista

A Saltól legközelebb eső sziget legfontosabb látnivalói a sivatagi táj, mely jellegzetes homokdűnéivel kápráztatja el az ide látogatókat. A sziget természeti körülményeit a Szahara felől érkező forró és száraz szelek határozzák meg, valamint itt található a Zöld-Foki Köztársaság egyik legszebb strandja, a Curralinho. Az ár tartalmazza az ebédet is.
Ár: kb. 170 EUR/fő

 

Santiago

Ez a repülős kirándulás megismerteti Önöket a legnagyobb sziget, Santiago természeti körülményeivel. A központi sziget, déli részén fekszik a főváros, Praia, melynek belvárosa egy sziklás fennsíkra épült. Praiatól mintegy 10 km-re, nyugatra fekszik Cidade Velha (régi nevén Ribeira Grande), amely a Zöld-Foki Köztársaság legrégebben alapított városa. Santiago északi részén fekszik a sziget második legnagyobb települése, Tarrafal, mely strandjaiól és helyi kézműves iparáról nevezetes. Az ár tartalmazza az ebédet is.
Ár: kb. 205 EUR/fő

 

Sao Vicente

Sao Vicente a Zöld-Ffoki Köztársaság második legfontosabb szigete, itt található a szigetek legpezsgőbb városa, Mindelo. Mély vizű kikötője miatt már a középkorban nagy jelentőségre tett szert. Jellegzetes, portugál koloniális stílusú házai elvarázsolják az ide látogatót. Később a Baia das Gatas lagúna meglátogatása, ahol lehetőség van fürdésre is. Az ár tartalmazza az ebédet is.
Ár: kb. 190 EUR/fő

 

Fogo

A Zöld-Foki szigetek vulkáni keletkezését legjobban Fogo szigetén tanulmányozhatjuk, itt található jelenleg is a legmagasabb vulkáni csúcs, amely 2800 m. A sziget fővárosa Sao Filipe, koloniális házai szemet gyönyörködtetőek. Lehetőség van a vulkánra kirándulni, ám a nagy melegben a túra igen megerőltető. Az ár tartalmazza az ebédet is.
Ár: kb. 200 EUR/fő

Üzenetek

Ünnepi nyitvatartás:

December 29.-én 10.00-16.00

December 30.-án 10.00-16.00

December 31.-január 04.: ZÁRVA
>>>


KÖSSÖN UTAZÁSI

BIZTOSÍTÁST

ONLINE!

 

 


WORLD TOURS
UTAZÁSI IRODA

1113 Budapest
Villányi út 52.

Tel:+36-1-279-0075

+36-70-334-1133 (10:00-17:00)

E-mail:
worldtours@
worldtours.hu

Nyitvatartás: Hétfőtől - péntekig 10:00-17:00Árajánlatért kérjük
keresse e-mailben
vagy telefonon
Irodánkat!

 

 

 

 

  


Akciók - Partnereink - Rólunk - Foglalási útmutató - Linkcenter - Médiaajánlat - Hírlevél - Országleírások - Játék
2004 © Copyright Interfocus Kft.      Email: info@interfocus.hu      Programozás, design és hosting: Ensim.hu