Adriai - tenger
  advent 2014
  Afrikai utazások
  Akció!!!!
  Amerika
  Atlanti - óceán
  Ázsia
  egyéni szállások
  Egyiptomi hajóutak
  Egzotikus utak
  Európa
  Fekete - tenger
  Földközi - tenger
  gasztronómiai programok
  Görög - szigetek
  Karib-tenger
  Karnevál
  Körutak, városlátogatások
  Mediterrán országok
  Nyár 2014
  őszi körutak, városlátogatások
  síutak 2014/2015
  Szilveszter 2014/2015
  Tengeri hajóutak
  Vörös-tenger
  Albánia
  Ausztria
  Bosznia-Hercegovina
  Bulgária
  Ciprus
  Csehország
  Dél-Afrika
  Dominika
  Egyesült Arab Em.
  Egyiptom
  Etiópia
  Finnország
  Franciaország
  Ghána
  Görögország
  Hollandia
  Horvátország
  India
  Indonézia
  Irán
  Írország
  Izrael
  Jamaika
  Jordánia
  Kína
  Kongó
  Kuba
  Lengyelország
  Magyarország
  Malajzia
  Málta
  Marokkó
  Mexikó
  Montenegro
  Nagy - Britannia
  Németország
  Olaszország
  Oroszország
  Peru
  Portugália
  Románia
  Spanyolország
  Svájc
  Szenegál
  Szerbia
  Szlovákia
  Szlovénia
  Tanzánia
  Thaiföld
  Tunézia
  Törökország
  Új-Zéland
  Ukrajna
  USA
  Venezuela
  Vietnám
  Üzbegisztán
  Zöld-foki-szigetek
  Örményország
Interfocust a kedvencek közé
 
Hírlevél

Kambodzsa

Kambodzsa a valamikori -a mai Vietnam, Laosz és Thaiföld területének nagy részén uralkodó-hatalmas Khmer birodalom utódállama. A Khmer civilizáció leghíresebb emléke Angkor hatalmas templomvárosa. Nincs még egy történelmi emlék Délkelet-Ázsiában, mely felérne az ősi maradványok nagyszerűségével. Angkor csodáin kívül, Kambodzsa gazdag és büszke kultúrája, a francia gyarmati korszakból származó bájos (bár kissé megkopott) fővárosa és gyönyörű tájai gazdag élményt nyújthatnak az idelátogatónak. A mai Kambodzsa a két évtizedes belső háborúban és az azt követő ENSZ által támogatott ingatag demokratikus reformokat követő összeomlásban szinte teljesen kivérzett. A Hun Sen vezette erőszakos hatalom megragadás következményei és Pol Pot halála még hátra van. Az utazó számára a legfontosabb az a kérdés, mennyire biztonságos Kambodzsába látogatni. Ha Phnom Penh környékére szorítkoznak, akkor a főváros és Angkor biztonságos. De ne feledjék; ebben az országban nem ajánlott a kitaposott ösvényről letérni!

Országnév: Kambodzsa
Népesség: 12 212 306 fő
Kiterjedés: 181 040 km2
Főváros: Phnom Penh
Lakosság: khmer (90), kínai, vietnami
Hivatalos nyelv: khmer
Vallás: buddhista
Időeltolódás: +6 óra
Pénznem: riel. 1 KHR = 100 sen. Az ismert, főbb külföldi valutákat, USD-t, thai bahtot szinte mindenütt elfogadják, váltani nem szükséges. Az utazási csekkek beváltása azonban nehézségekbe ütközik, gyakorlatilag csak Phnom Penhben lehetséges. Hitelkártyát nem fogadnak el. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivitele tilos.
Vízum: vízum szükséges, érkezéskor a repülőtéren beszerezhető (fényképet vinni javasolt). Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs. Utcai árusoknál nem tanácsos ételt, élelmiszert fogyasztani. A csapvíz nem iható, csak palackozott víz fogyasztása javasolt.
Időjárás: trópusi. Az ország éghajlatát a monszun határozza meg, novembertől márciusig a hideg, száraz északkeleti monszun, májustól októberig pedig a nedves, délnyugati irányból jövő monszun. Az átlagos hőmérséklet 21-35 °C között van.
Étkezés: A kambodzsai ételsor mindig tartalmaz levest, melyet az egyéb fogásokkal együtt fogyasztanak. Nem szabad elmulasztanunk megkóstolni a leghíresebb nemzeti specialitást, a grillezett, saláta- vagy spenótlevelekbe csomagolt és ízletes diós halszósszal leöntött halat. A salátákat korianderrel, mentával és citromfűvel ízesítik; ez a három íz dominál a kambodzsai ételekben. A piacokon kapható francia kenyér, a sült teknősbéka vagy a sült békaláb a francia gyarmati időket idézi. A legkedveltebb helyi ital a szódavíz citrommal ízesítve.
Közlekedés: Az úthálózat szűkös és egyre romló. A vasúti közlekedés külföldieknek nem ajánlott. Ezzel szemben az ország mintegy 1900 km hosszú hajózható viziúttal rendelkezik és Phnom Penh, mely 320 km-re van a Mekong deltától kisebb óceánjáró hajókkal is elérhető.
Elektromosság: 220 V

Ünnepek, rendezvények:
Függetlenség napja: nov. 9.
A legfontosabb kulturális esemény a Bon Om Tuk, vagyis a vizi fesztivál. Október utolsó vagy november első napjaiban kezdődik, amikor a Tonlé Sap folyó folyási iránya megváltozik és elkezd a Mekong folyóba folyni. Ebben az időben hagyományos hosszú csónakkal, pirogokkal csónakversenyeket tartanak Phnom Penhben. A másik jelentős esemény a Chaul Chnam, melyet április közepén tartanak és ez a háromnapos khmer újévi ünnep. A kínaiak és a vietnamiak a holdújévet ünneplik január végén, február elején.
Sportolási lehetőségek:
Mint már említettük, a fővároson és Angkoron kívül csak nagy óvatossággal lehet és kell utazni. A fővárostól elérhető közelségben Sihanoukville (régi nevén Kompon Som), Kambodzsa egyetlen tengeri kikötője közelében nyílik lehetőség tengeri fürdőzésre, búvárkodásra.

Főbb látnivalók:
Phnom Penh
A főváros, Phnom Phen erőszakos eseményekben bővelkedő múltja ellenére is megőrizte tagadhatatlan szépségét. Számos lenyűgöző templom - monostor együttessel rendelkezik. Az Ezüst Pagoda egyike azon kevés helyeknek, mely megőrizte a khmer kultúra brilliáns gazdagságát. A Nemzeti Múzeumban és a Királyi Palotában is megcsodálhatjuk a khmer emlékeket.
A vörös khmerek által legyilkolt mintegy 17000 embernek állít hátborzongató emléket a Choeung Ek-i emlékmű, a városközponttól csak 15 km-re lévő területen, ahol 8000, nem és kor szerint rendezett csontváz látható az 1988-ban felállított emlék sztupa üvegfalai mögött.
Angkor
Kambodzsa legfőbb látványossága Angkor, a templomváros. Több mint 100, a 9-13. században épült temploma a hajdani khmer uralkodók nagyságának emlékét őrzi. Érdekessége, hogy a várost a 15. század körül lakói elhagyták, és a trópusi vegetáció által benőtt és elrejtett együttest csak a 19. század végén fedezte fel és tárta a világ elé a francia természettudós, Henri Mouhot.
Angkoron kívül érdemes még meglátogatnunk a Bayon-i és a Ta Prohm-i templommaradványokat is, melyek Siem Reap-től csak néhány kilométernyire vannak.
Udong
Ha tehetik, keressék fel a Phnom Penhtol 40 km-re fekvő Udongot, mely a 16.-18. században Kambodzsa fővárosa volt. A régi város romjai, gyönyörű sztupák, pagodák és Buddha szobrok sora két hegygerinc mentén találhatók. A hegy aljában a Pol Pot rezsim áldozatainak állítottak emléket.

Üzenetek

Ünnepi nyitvatartás:

December 29.-én 10.00-16.00

December 30.-án 10.00-16.00

December 31.-január 04.: ZÁRVA
>>>


KÖSSÖN UTAZÁSI

BIZTOSÍTÁST

ONLINE!

 

 


WORLD TOURS
UTAZÁSI IRODA

1113 Budapest
Villányi út 52.

Tel:+36-1-279-0075

+36-70-334-1133 (10:00-17:00)

E-mail:
worldtours@
worldtours.hu

Nyitvatartás: Hétfőtől - péntekig 10:00-17:00Árajánlatért kérjük
keresse e-mailben
vagy telefonon
Irodánkat!

 

 

 

 

  


Akciók - Partnereink - Rólunk - Foglalási útmutató - Linkcenter - Médiaajánlat - Hírlevél - Országleírások - Játék
2004 © Copyright Interfocus Kft.      Email: info@interfocus.hu      Programozás, design és hosting: Ensim.hu