Adriai - tenger
  advent 2014
  Afrikai utazások
  Akció!!!!
  Amerika
  Atlanti - óceán
  Ázsia
  egyéni szállások
  Egyiptomi hajóutak
  Egzotikus utak
  Európa
  Fekete - tenger
  Földközi - tenger
  gasztronómiai programok
  Görög - szigetek
  Karib-tenger
  Karnevál
  Körutak, városlátogatások
  Mediterrán országok
  Nyár 2014
  őszi körutak, városlátogatások
  síutak 2014/2015
  Szilveszter 2014/2015
  Tengeri hajóutak
  Vörös-tenger
  Albánia
  Ausztria
  Bosznia-Hercegovina
  Bulgária
  Ciprus
  Csehország
  Dél-Afrika
  Dominika
  Egyesült Arab Em.
  Egyiptom
  Etiópia
  Finnország
  Franciaország
  Ghána
  Görögország
  Hollandia
  Horvátország
  India
  Indonézia
  Irán
  Írország
  Izrael
  Jamaika
  Jordánia
  Kína
  Kongó
  Kuba
  Lengyelország
  Magyarország
  Malajzia
  Málta
  Marokkó
  Mexikó
  Montenegro
  Nagy - Britannia
  Németország
  Olaszország
  Oroszország
  Peru
  Portugália
  Románia
  Spanyolország
  Svájc
  Szenegál
  Szerbia
  Szlovákia
  Szlovénia
  Tanzánia
  Thaiföld
  Tunézia
  Törökország
  Új-Zéland
  Ukrajna
  USA
  Venezuela
  Vietnám
  Üzbegisztán
  Zöld-foki-szigetek
  Örményország
Interfocust a kedvencek közé
 
Hírlevél

Kína


Kína nemcsak egy hatalmas ország, hanem egy teljesen külön világ is. Elhagyatott, sivatagos, félsivatagos területeken nomád pásztorok élnek, nyomorúságos körülmények között parasztok milliói rizst termelnek, miközben a nagyvárosokban fejlett fogyasztói társadalom kezd kialakulni. Az ország vezetői évtizedeken át próbálták a Föld színéről eltörölni a több ezer éves kultúra emlékeit, monumentális építészeti terveikkel tönkretenni a természetet, de szerencsére ez teljes egészében nem sikerült nekik. Az ország varázslatos látnivalókkal, a z európaitól teljesen eltérő kultúrával várja az évről-évre egyre nagyobb számban érkező turistákat. Az egész országot természetesen nem lehet pár hét alatt megismerni, de hála a rengeteg látnivalónak, rövid idő alatt is számos élménnyel gazdagodhat az utazó.

Országnév: Kína
Népesség: 1 261 832 482 fő
Kiterjedés: 9 596 961 km2
Főváros: Peking
Lakosság: han-kínai (92%), csuang, ujgur, huj, mandzsu, tibeti, mongol, koreai
Hivatalos nyelv: kínai
Vallás: buddhizmus, taoizmus, muszlim, protestáns
Időeltolódás: +7 óra
Pénznem: jüan. 1 CNY = 10 jiao = 100 fen. Nemzetközi hitelkártyák elfogadása terjedőben van, azonban mindenképpen szükséges készpénzt magunknál tartani, mert a bankautomaták meghibásodhatnak. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de 5 000 USD felett bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz csak Kínában váltható, az országból kivinni tilos.
Vízum: vízum szükséges. Az útlevélnek a beutazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Kilépési illeték: 90 CNY-t kell fizetni az ország elhagyásakor a repülőtéren.
Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs. Palackozott víz fogyasztása javasolt.
Időjárás: Az éghajlat is nagyon változatos. Az északi országrészben telente nem ritka a 40 fokos hideg sem, nyáron ugyanakkor jóval 30 C fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála. A délkeleti partvidéken a nyár meleg és párás, ősszel gyakoriak a tájfunok. A legforróbb terület a Turpán-fennsík, itt gyakran van 40 foknál is melegebb.
Étkezés: A kínai konyha méltán világhírű, a legízletesebb specialitások azonban kizárólag éttermekben és szállodákban kaphatók, a hétköznapi étkezésben a híres kínai ételek nem szerepelnek. 4 különböző tájjellegű ételkészítési mód figyelhető meg az országban. A Mandarin és a Shandong Peking környékén hódít, és jellegzetessége, hogy köretként tésztát, illetve gőzölt kenyeret fogyasztanak. A kantoni és Chaozhou ételek félig főtt húsokból és zöldségekből állnak. A shanghai-i konyha a vörösre főtt ételekről, a szecsuáni pedig az erős fűszerekről híres. A tea a legkedveltebb alkoholmentes, a sör pedig a legkedveltebb alkoholtartalmú ital. A borokat csak az erős gyomrúaknak ajánljuk. Az égetett szeszek közül a legnépszerűbb a rendkívül erős maotai.
Közlekedés:
A légi közlekedés privatizációja óta számos belföldi légitársaság indít járatokat a nagyvárosok között. A gépeken a diákok és a nyugdíjasok komoly kedvezményekben részesülnek. Nem fogunk csalódni az autóbusz-közlekedésben sem, a járatok gyorsak, pontosak, mindenhová eljutnak és gyönyörű városok és tájak mentén haladnak. Még ennél is jobb azonban a vasútközlekedés. Az 52000 km hosszú hálózat minden településre elér.
A városokban a buszok nagyon olcsóak, azonban éppen emiatt rendkívül túlzsúfoltak. Ha azt gondoljuk, hogy a pesti csúcsforgalmi állapotoknál rosszabb nem létezik, szálljunk fel egy helyi buszra, és rá fogunk jönni, hogy tévedtünk. Taxik csak a nagyobb városokban vannak, a taxióra pedig ismeretlen a helyiek körében, így csak rajtunk múlik, hogy milyen árat tudunk kialkudni. A nagy vasútállomások és buszpályaudvarok környékén motorkerékpáros és háromkerekű taxik is várják az utasokat.
Elektromosság: 220 V, az aljzatok a magyarországitól eltérŐek, átalakító szükséges.

Ünnepek, rendezvények:
Nemzeti Nap: október 1.
A kínai Újév beköszöntét februárban ünneplik, petárdákkal, tűzijátékkal és égbeszökő árakkal. A Lámpás Fesztivál, a híres oroszlán táncokkal zárja az ünneplést. A Ching Ming a Mindenszentekhezz hasonló, és áprilisban ünneplik. Júniusban Hong Kongban tartják a híres Sárkány Hajó Fesztivált. Rengeteg vallási ünnepet is tartanak a buddhista vallás hívei, ezek közül a legnagyobbak: Guanyin születésnapja, Mazu születésnapja, a Szellemek Hónapja és a Hold Fesztivál.

Sportolási lehetőségek:
Kína nemzeti szimbóluma a Nagy Falon kívül a kerékpár. A turisták is könnyedén beállhatnak a 300 millió bicikliző közé, gyönyörű tájakon vezető kerékpártúrát szinte valamennyi utazási iroda szervez. A kerékpárutak mellett jól felszerelt kempingek találhatók.
A kínai hegyek adottságai elsőrangúak, akár a hegymászást, akár a túrázást, akár a vadvizi hajózást vesszük figyelembe, viszont rettentően drága engedélyeket kell beszereznünk, hogy extrém szenvedélyünket kiélhessük. Belső-Mongólia tájain járva lovagolhatunk, de tevegelhetünk is. Télen viszonylag jó síterepeket is találhatunk, bár az európaiak elsősorban nem ezért utaznak ide. A városok parkjaiban tai-chi tornagyakorlatokkal pihenhetjük ki a nyaralás fáradalmait.

Főbb látnivalók:
Peking az ország fővárosa. Az egész országot innen irányítják, és itt döntenek a több ezer kilométerre élők sorsáról is. Az időzónákkal mit sem törődve a pekingi időt kell az egész országban használni, a pekingi dialektust kell beszélni, és az ügyes-bajos dolgokkal is ide kell fordulni. A leghíresebb látnivalók a Tienamnen tér, a Tiltott Város és a Nyári Palota.
Sanghai 15 órás vonatútra van Pekingtől, és az ország legelnyugatiasodottabb városa. A város látnivalóinak nagy része a Puxi városrészben van. A leghíresebb a Qiuxia Pu és a Guyi park a Ming dinasztiából. Érdemes még megtekinteni a Tang és Long dinasztiák pagodáit is.
Hong Kong 1997-ben került vissza Kína uralma alá. A világ legforgalmasabb kikötője, és egyik legnagyobb pénzügyi központja. A brit fennhatóság ideje alatt sem veszítette el kultúráját, szokásait. Nagyon híres az itt rendezett Sárkány Hajó Fesztivál. A Disneyland és az Óceán Park a Föld legszínvonalasabb tematikus parkjai.
Xian valamikor a világ kultúrájának központja volt, az ókorban fejlettebb volt, mint a Római Birodalom. A város legfőbb nevezetessége a 10000 agyagkatona szobor, melyek katonás sorban, fegyverekkel, remekül kimunkált arckifejezéssel védik a rájuk bízott dolgokat. Érdemes felkeresni a régi városfalat, a muzulmán negyedet és Banpo kőkori falvát is.
Macao nemrég került vissza Kína fennhatósága alá. A város a portugálok ideérkezése óta kultúrák találkozóhelye. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Szent Pál székesegyház, melyet olaszok terveztek, japánok építettek, portugálok használtak és melyet egy kínai tájfun döntött romba. A legszebb kilátás a városra az Erod hegyről, vagy a Guia erődből nyílik A látnivalókat a fenséges helyi konyha remekművei egészítik ki. A játékos kedvűek szintén előszeretettel keresik fel Ázsia Las Vegasát.

Peking Nagykövetség
Cím: No.10 Dong Zhi Men Wai street, San Li Tun,
Beijing, 100600, PRC
Előhívó: (86)(10)
Telefon: 6532-1431, 6532-1432, 6532-1433
Ügyelet: 6532-1273
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Mészáros Sándor
Fax: 6532-5053

Hongkong Főkonzulátus
Cím: Hongkong, Suite 3202, Citibank Tower,
3. Garden Road, Central
Előhívó: (852)(-)
Telefon: 287-875-55
Ügyelet: -
Főkonzul: Darvasi István
Fax: 287-870-10

Üzenetek

Ünnepi nyitvatartás:

December 29.-én 10.00-16.00

December 30.-án 10.00-16.00

December 31.-január 04.: ZÁRVA
>>>


KÖSSÖN UTAZÁSI

BIZTOSÍTÁST

ONLINE!

 

 


WORLD TOURS
UTAZÁSI IRODA

1113 Budapest
Villányi út 52.

Tel:+36-1-279-0075

+36-70-334-1133 (10:00-17:00)

E-mail:
worldtours@
worldtours.hu

Nyitvatartás: Hétfőtől - péntekig 10:00-17:00Árajánlatért kérjük
keresse e-mailben
vagy telefonon
Irodánkat!

 

 

 

 

  


Akciók - Partnereink - Rólunk - Foglalási útmutató - Linkcenter - Médiaajánlat - Hírlevél - Országleírások - Játék
2004 © Copyright Interfocus Kft.      Email: info@interfocus.hu      Programozás, design és hosting: Ensim.hu