Adriai - tenger
  advent 2014
  Afrikai utazások
  Akció!!!!
  Amerika
  Atlanti - óceán
  Ázsia
  egyéni szállások
  Egyiptomi hajóutak
  Egzotikus utak
  Európa
  Fekete - tenger
  Földközi - tenger
  gasztronómiai programok
  Görög - szigetek
  Karib-tenger
  Karnevál
  Körutak, városlátogatások
  Mediterrán országok
  Nyár 2014
  őszi körutak, városlátogatások
  síutak 2014/2015
  Szilveszter 2014/2015
  Tengeri hajóutak
  Vörös-tenger
  Albánia
  Ausztria
  Bosznia-Hercegovina
  Bulgária
  Ciprus
  Csehország
  Dél-Afrika
  Dominika
  Egyesült Arab Em.
  Egyiptom
  Etiópia
  Finnország
  Franciaország
  Ghána
  Görögország
  Hollandia
  Horvátország
  India
  Indonézia
  Irán
  Írország
  Izrael
  Jamaika
  Jordánia
  Kína
  Kongó
  Kuba
  Lengyelország
  Magyarország
  Malajzia
  Málta
  Marokkó
  Mexikó
  Montenegro
  Nagy - Britannia
  Németország
  Olaszország
  Oroszország
  Peru
  Portugália
  Románia
  Spanyolország
  Svájc
  Szenegál
  Szerbia
  Szlovákia
  Szlovénia
  Tanzánia
  Thaiföld
  Tunézia
  Törökország
  Új-Zéland
  Ukrajna
  USA
  Venezuela
  Vietnám
  Üzbegisztán
  Zöld-foki-szigetek
  Örményország
Interfocust a kedvencek közé
 
Hírlevél

Földrajzi adatok

Brazília, a világ ötödik legnagyobb országa földrajzilag négy részre osztható: az Atlanti-óceán partvidékének keskeny sávja, a Planalto Brasileiro felföldje, valamint az ország belsejében az Amazonas-medence és a Paraguay-medence sík területei. Számos különlegesség mellett itt található a világ legbővizűbb folyója, az Amazonas, és a világ egyik leghatalmasabb erdősége, az ország 40 százalékát borító amazonasi esőerdő. A délkeleti partvidéken, a Guanabara öbölben fekszik a 7 milliós Rio de Janeiro, amely ugyan 1960 óta már nem főváros, de a világ szemében mégis Brazília jelképe és februárban, a karnevál idején, bizonyos tekintetben, a világ fővárosává válik. A várost övező sziklás hegycsúcsok az azúrkék tengerből emelkednek ki, köztük a 704 méter magas Corcovado, amelyen a város és egyben az ország jelképe, a „Cristo Redentor” („Megváltó szobra”) emelkedik. Az óriási Krisztus szobor szélesre tárt karjaival oltalmazza a várost és letekint a Copacabana homokos tengerpartjára, ahol nem egy „kariókából” (riói születésű) született már világhírő futballsztár.

Történelem

Brazíliát 1500-ban egy portugál hajós, Pedro Alvares Cabral „fedezte fel”. Ettől kezdve gazdasági fejlődését a nagyhatalmak versengései és fő kiviteli termékei határozták meg. A 17. században Brazília a világ legnagyobb cukorelőállítójává vált, ebben az időszakban rengeteg afrikai rabszolgát szállítottak az ország cukorültetvényeire. Később az ország középső vidékein bányászott arany és gyémánt, majd a 19. század második felére a kávé vált a legfőbb export termékévé, amely napjainkban is Brazília egyik fő jövedelemforrása. A 19. század vége felé a gumi iránti kereslet megnövekedése hozott jólétet és fejlődést a korábban elmaradottabb északi területekre. A 19. század elején a portugálok nyitották meg az országot a nemzetközi kereskedelem felé, majd 1822-ben végleg függetlenedett az „anyaországtól”. 1880-ban eltörölték a rabszolgaságot, 1889-ben pedig a királyságot is „megdöntötték”, ekkor alakult meg a brazil köztársaság. Az ország történelme a lakosság összetétele miatt is érdekes, amelyet sokféle nép keverékének leszármazottai alkotnak. Portugál kolóniák keveredtek helyi indiánokkal és afrikai rabszolgákkal. Az ország északnyugati területein holland és francia kolóniák telepedtek meg, majd a 19. században német, olasz, lengyel, sőt japán emigránsokkal is gazdagodott az ország addig is sokszínű lakossága. Hivatalos nyelve a portugál ami valójában eltér a „hivatalos” portugál nyelvtől, sokak szerint Brazíliában a lakosság valójában brazilul beszél, az ország belső területeinek őslakói pedig különféle dél-amerikai nyelveken kommunikálnak. Brazília legnépesebb városa Sao Paulo, amely 15 millió lakosával a világon a második legnagyobb. A sorban Rio de Janeiro követi, majd Belo Horizonte és Salvador. Brasília, a főváros lakosainak száma szempontjából csak ötödik, a népszerő üdülőhely, Fortaleza pedig a hatodik a városok rangsorában.

Amazónia

Brazília, ahol a természet egyaránt áldás és átok, legnagyobb tőkéje, de legnagyobb problémája is egyben: Amazónia. A brazil territórium 40 %-át még mindig a Föld legnagyobb esőerdeje borítja, viszont félelmetes tempóban zsugorodik a fakitermelés és a bányászat miatt. Ennek a paradicsomnak az eltűnése nemcsak Dél- Amerikára nézve jelentene ökológiai katasztrófát, hanem az egész világ éghajlatát negatívan befolyásolná. A vidék legnagyobb központja Manaus, Dél-Amerika szívében fekszik. Modern, élénk város, ahonnan a turisták számára minden nap gyalog- és hajóutak indulnak az esőerdőbe.

Fortaleza

Ceara tartomány fővárosa, Brazília észak-keleti részén. Kétmilliós lakosságával Brazília hatodik legnagyobb városa. Több kilométer hosszú homokos tengerpartján rengeteg luxusszálloda kínál pihenési lehetőséget az ide érkező turistáknak. A város központjában található, jó állapotban lévő erődöt a hollandok építették 1649-ben, akiket később a portugálok űztek el. Az erőd köré épült falu aztán kinőtte magát. Fortaleza észak-nyugati tengerparti részén található az Iracema városrész, mely ismert gazdag éjszakai életéről, híres lokáljairól: La Pirata, Aló Aló Brasil, Lupus. Fortaleza belvárosában található a város adminisztratív központja, helyi parlamentje, katedrálisa és modern kultúrközpontja, Dragao de Mar, és a színház, amely Jose Alencara írótól kapta a nevét. A tengerpart bárokkal, éttermekkel, hajókikötővel és egy kis piaccal van körülvéve. Az itteni halpiacon mindig lehet friss halat kapni.

Praia do Futuro

Több mint 16 km hosszú homokos tengerparttal rendelkező terület, ahol a tengerpart mellett rengeteg szálloda és étterem található. A környezet több nyugalmat kínál, mint a belváros nyüzsgése, de aki hiányát érezné, Fortaleza könynyen megközelíthető helyi menetrendszerinti buszokkal vagy taxival.

Praia das Fontes-Morro Branco

Ezen a gyönyörű tengerparti részen különböző színű homokdűnék találhatók, melyek lábánál fekszik Morro Branco halászfalu. Itt meg lehet csodálni a helyi halászok munkáját és a közeli étteremben meg lehet kóstolni a napi fogást. Északra innen a Mal Cozinhado folyó környéke a több tíz méter magas dűnékről híres. Ezek egyike üdülő- és szabadidőközponttá nőtte ki magát.

Közlekedés

A városi közlekedésre jellemző tömegközlekedési eszköz a busz, kétféle buszjárat van: a helyi buszok és a turisták számára üzemeltetett járatok. Ez utóbbiak ugyanazon az útvonalon közlekednek, mint a helyi járatok, azonban kevésbé zsúfoltak. Aki teheti, válassza a legmegbízhatóbb közlekedési eszköznek számító taxit. Nem túl drága, de hosszabb utak esetén érdemes előre megegyezni a szolgáltatás díjában.

Vásárlás

Rengeteg a kis bolt, de megtalálhatóak a többemeletes nagyáruházak és a legmodernebb bevásárlóközpontok is. Az üzletek többsége reggel kilenctől - egy-két órás ebédszünettel - délután hatig tart nyitva. (szombaton délután és vasárnap zárva vannak) Az áruházak nyitva tartása ennél sokkal hosszabb, este 22:00 óráig is lehet vásárolni.

Ételek, italok

A rizs és a bab dominál, amit általában sült marhához, csirkéhez és halhoz tálalnak fel. Az ételkülönlegességeik közé tartozik a kókusztejjel ízesített tengeri hal, a moqueca, a babos sült, a feijoada, valamint a hagymával és borssal fűszerezett zöldség, a caruru. Leves helyett előételként inkább olívaolajjal és borecettel megöntözött salátákat esznek. Gyümölcsökből készítenek frissen préselt, cukrozott üdítőitalokat (suco natural), és igen kedvelt a jégen tárolt zöld kókuszdió leve, ami utcai árusoknál kapható. A gyenge minőségű brazil borokkal szemben nagyon ízletes és finom a helyi könnyű, világos sör. A valódi brazil kávé nem hasonlít az európai presszókávéhoz: stampedlihez hasonló keskeny üvegpoharakban szolgálják fel, amit egynegyedéig cukorral töltenek, majd ráöntik az egyébként is édes kávét.

Borravaló

Az éttermekben adott borravalót általában beszámítják a számlába, ez általában az eredeti ár 10%-a. Ajánlatos 1-1 dollárt adni a szállodai londinereknek és szobalányoknak. Egyes városokban a taxisofőrök fel vannak hatalmazva arra, hogy plusz költséget számítsanak fel a csomagok hordására, de ezért nem várnak borravalót.

Javaslataink

A ruházat maximálisan kényelmes, lehetőleg természetes anyagú legyen, az első napokban óvakodjanak az erős napfénytől. Napszemüveg, hatékony fejfedő és kényelmes nyitott lábbeli egészítse ki ruházatunkat. Óvakodjanak a csapvíz fogyasztásától, valamint lehetőleg ne keverjék az egymástól eltérő jellegű ételeket. Jobb éttermekben fogyaszthatjuk jéggel az italt, de másutt inkább anélkül kérjük, mert előfordulhat, hogy csapvízből készítették. Sült, főtt ételeket, héjas gyümölcsöket bárhol ehetünk, de salátákat és eperféléket csak drágább éttermekben fogyasszunk. Az általunk vásárolt gyümölcsöket is ajánlatos a csapvíz után fertőtleníteni (Neomagnol tabletta, Hidrosteril oldat).

Fakultatív kirándulások

Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos reklamációt irodánk nem tud elfogadni.

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak a belépéskor rendelkezniük kell még 6 hónapig érvényes útlevéllel, vízum kiváltása nem szükséges. Az országba történő belépéskor ki kell tölteni a Decalaração de Bagagem Acompanhada – DBA űrlapot (csomagelvámoltatás és bejelentés). Az utaskísérők űrlapfénymásolatokat osztanak ki a repülés ideje alatt. Külföldi állampolgárok a Brazil nagykövetségen válthatják ki a vízumot.

Időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva december-januárban - 3 óra, február-márciusban - 4 óra, áprilisban - 5 óra az időeltérés.

Repülési idő

Budapest-Prága-Fortaleza kb. 12 óra. Technikai leszállás Prágában és a Kanári-szigeteken. A menetrend miatt előfordulhat, hogy a repülőjáratok a 0-dik napon indulnak Budapestről.

Hivatalos nyelv

Portugál. Beszélt idegen nyelvek: spanyol, angol, francia.

Diplomáciai képviselet

Brazil Köztársaság Nagykövetsége
1123 Budapest, Alkotás u. 50/B. II.
Tel: (06/1) 351 0060
Fax: (06/1) 351 0066

Magyar Köztársaság Brazil Nagykövetsége
S.E.S. Av. das Nacoes, Quadra 805.
Lote 19, 70413-900, Brasilia - DF.,
Caixa Postal 02176
Dr. Pólyi Csaba nagykövet
Tel:               (55 61) 3443-08-22       
Fax: (55 61) 3443-34-34

Magyar Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusa
Acaiaca Mall, Rua General Sampaio, 576, 1 andar
60020-030 Fortaleza-CE.
Füzesi János tiszteletbeli főkonzul
Tel:               (55 85) 3212-17-77       
Fax: (55 85) 3212-34-45

Transzferidők

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, illetve az indulás.

Időjárás

Decembertől februárig nagyon meleg, párás nyár van. Északkeleten szárazabb az időjárás.

Elektromos áram

110 V., 120 V., 60 Hz. Az elektromos konnektorok lehetnek amerikai típusúak, lapos villájú dugósak, vagy európai típusúak, kerek villájú dugósak. A konnektorok általában harmadik kimenetet is igényelnek (föld-kimenet). Ajánlatos adapter beszerzése.

Hivatalos pénznem

A Brazil pénznem a „Real”, többesszámban „Reais”, melyet „R$”-ral jelölnek (a nemzetközi pénzpiacokon BRL). Árfolyam (2007 augusztus): 1 USD kb. = 1,96 (BRL). Az országban legelterjedtebb külföldi fizetőeszköz az USA dollár, irodánk is a dollár kivitelét javasolja. Bankkártyával a legtöbb helyen lehet fizetni, a „Banco Bradesco” és a „Banco do Brasil” automatái elfogadnak Visa/Plus bankkártyákat, az egyéb automaták pedig Mastercard/Cirrus kártyákat.

Közbiztonság

Az ország belső része, a kisebb városok és a szállodák általában biztonságosak, a nagyvárosokban, Fortalezaban sokkal elővigyázatosabbnak kell lenni. A helyi viszonyokról részletes felvilágosítást a megérkezést követően telepített képviselőink adnak. Kérjük az általuk nem javasolt környékekre és városrészekre ne utazzanak.

Autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. Az autóutak igen eltérő állapotban vannak. Autót bérelni könnyen lehet, a kisautók bérleti díja nem túl drága. A közlekedési szabályok nagyon egyszerűek, de vigyázni kell, mert pl. az irányjelzőt alig használják!

Egészségügyi ellátás

A brazil magánorvosi ellátás igen magas színvonalú, azonban nagyon drága. A gyógyszerek esetében ugyanez a helyzet, ajánlatos a naponta szedendő gyógyszereket magunkkal vinni. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házi patikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Védőoltás

Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az olyan általános oltások javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, tífusz, hepatitis A, B. Kérjük, forduljon háziorvosához vagy a Nemzetközi Oltóközponthoz részletesebb tájékoztatás céljából.

Szállodák értékelése

A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, amely eltérhet az európai normáktól. Minden szállodánál szerepel irodánk értékelése is, amely a magyarországi normáknak megfelel.

 

FAKULTATÍV KIRÁNDULÁSOK

Városlátogatás és vásárlás Fortaleza-ban

Ez kb. 4 órás kirándulás Fortaleza központjába, a kétmilliós brazil metropoliszba, amely Ceara tartomány fővárosa. Itt található a híres Beira Mar tengerparti sétány, mely hangulatos üzletekkel, bárokkal és éttermekkel várja a látogatókat, valamint Mucuripe és Iracema városnegyed csodálatos tengerpartja. A város centrumában meg lehet csodálni a Maria de Lurdes kilátót, a II. János Pál pápa által felszentelt katedrálist, a Castelo Branco mauzóleumot, a régi börtön épületét, A Praca Ferreira főteret, az Angol-mólót, a José de Alencar színházat, a központi piacot, a Dragao do Mar kulturális és művészeti centrumot, valamint hagyományos kézműves műhelyeket. Az idegenvezetők elvezetik a látogatókat azokra a helyekre is, ahol a legjobb áron szerezhetik be a helyi brazil termékeket (pl. cearai ruhaneműket, kávét, cukornádpálinkát, vagy kesudiót). A Mercado Central és Cadeia Publica helyi piacokon lehetőség nyílik hagyományos kézzel készített ajándéktárgyak vásárlására. A kirándulás következő állomása a Dom Luis bevásárlóutca, ahol Fortaleza legelegánsabb üzletei találhatóak. Végül a hatalmas és modern Fortaleza Iguatema kereskedelmi központban lehet válogatni a különböző luxustárgyak és márkás ruhák között. Az ár az ebédet nem tartalmazza, ebédelni fakultatív módon van lehetőség egy tipikus brazil étteremben.

Irányár: kb. 25 USD/fő
12 éves kor alatt: 50 % kedvezmény 

Éjszakai szórakozás – Pirata Bar

A program egy vacsorával kezdődik egy tipikus helyi "churrascaria" jellegű étteremben, majd a Pirata Bar vagy egy hasonló helyi klub meglátogatása, ahol lehetőség nyílik a szamba és egyéb brazil tánclépések elsajátítására. A Pirata Bar a legfelkapottabb szórakozóhelyek közé tartozik Észak-Kelet Brazíliában. (az ár az italokat nem tartalmazza!)

Irányár: kb. 65 USD/fő
12 éves kor alatt: 50 % kedvezmény 

Éjszakai szórakozás – Brazil Est

A program egy vacsorával kezdődik egy tipikus helyi "churrascaria" jellegű étteremben. Később a Lupus Bar, egy éjszakai szórakozóhely meglátogatása, mely egész éjszakájukat felejthetetlenné teszi a színes, karneváli ruhák, a temperamentumos zene és a látványos brazil táncok segítségével. (Az ár az üdítőitalokat nem tartalmazza!)

Irányár: kb. 60 USD/fő
12 éves kor alatt: 50 % kedvezmény 

Baturite-hegység felfedezése

Az egész napos kirándulás alkalmával Macico de Baturité hegyvidéki részét látogatják meg, mely kb. 100 km-re fekszik Fortalezától. Tovább indulás Pacoti vagy Redencao városba, ahol az elsők között szüntették meg a brazil rabszolgaságot. Itt megtekinthetnek egy cukornádültetvényt, egy eredeti senzalat (rabszolgalak), és megkóstolhatják a legnépszerűbb helyi alkoholt, a cukornádból készült cachaca pálinkát. A kristálytiszta folyók mellett, kb. 1150 m fölött olyan egzotikus termésekkel találkozhatnak, mint a mangó, a kesudió, a banán, a cukornád, a bambusz, és különböző pálmák, melyek többsége ismeretlen Európában. A késői ebéd elfogyasztása után (melyet az ár tartalmaz ) visszatérés a szállodába.

Irányár: kb. 60 USD/fő
12 éves kor alatt: 50 % kedvezmény

Ceara csodái

Ceara tartomány két különlegessége a csodálatos tengerpart, valamint a gazdag növény- és állatvilág, amelyet az egésznapos kirándulás keretében fedezünk fel. Cumbuco strandja mellett buggykkal fedezzük fel a brazil tengerpart legszebb homokdűnéit és édesvizű lagúnáit. Itt lehetőség van brazil szörfözésre, lovaglásra vagy quadozásra (külön illetékért). Strandolás után Sao Geronimo fazenda (brazil farm) megtekintése, ahol egy finom ebéd elfogyasztását követően sétát teszünk, megtekintjük az egzotikus növény- és állatvilágot, megkóstoljuk a helyi termékeket, valamint megismerkedhetünk a farm dolgozóival.

Irányár: kb. 50 USD/fő
12 év alatti gyermekek részére: kb. 25 USD/fő 

Beach Park vízipark

Kirándulás Dél-Amerika legnagyobb vízi parkjába, amelyet homokos dűnék és kókuszpálmák öveznek. Közvetlenül a tengerparton épült, nem messze Fortalezától. Hatalmas hullámmedence, 41 méter magas Insano csúszda, és sok vízi program várja az idelátogatókat. A park területén található egy halászmúzeum (Museo de Jangada), ahol a tipikus régi tutajok (Jangada) is láthatóak. Többféle étterem, bár, kávézó és üzlet található a park területén.

Irányár: kb. 25 USD/fő
12 év alatti gyermekek részére 50 % kedvezmény.
(A belépők külön fizetendőek!)

 

Jericoacoara

 3 napos kirándulás Jericoacoara halászfaluba, mely kb. 300 km-re fekszik Fortalezától. A Washington Post és a BBC utazási magazinja és több más fórum a világ legszebb 10 tengerpartja közé sorolja. A halászfalu 15 évvel ezelőtt még teljesen el volt zárva a civilizációtól. A kirándulókat idilli csend és nyugalom, azúrkék tenger, békés homokdűnék, éjjel viszont pezsgő éjszakai élet várja.

Irányár: kb. 200 USD/fő
12 év alatti gyermekek részére 50 % kedvezmény.

Üzenetek

Ünnepi nyitvatartás:

December 29.-én 10.00-16.00

December 30.-án 10.00-16.00

December 31.-január 04.: ZÁRVA
>>>


KÖSSÖN UTAZÁSI

BIZTOSÍTÁST

ONLINE!

 

 


WORLD TOURS
UTAZÁSI IRODA

1113 Budapest
Villányi út 52.

Tel:+36-1-279-0075

+36-70-334-1133 (10:00-17:00)

E-mail:
worldtours@
worldtours.hu

Nyitvatartás: Hétfőtől - péntekig 10:00-17:00Árajánlatért kérjük
keresse e-mailben
vagy telefonon
Irodánkat!

 

 

 

 

  


Akciók - Partnereink - Rólunk - Foglalási útmutató - Linkcenter - Médiaajánlat - Hírlevél - Országleírások - Játék
2004 © Copyright Interfocus Kft.      Email: info@interfocus.hu      Programozás, design és hosting: Ensim.hu