Adriai - tenger
  advent 2014
  Afrikai utazások
  Akció!!!!
  Amerika
  Atlanti - óceán
  Ázsia
  egyéni szállások
  Egyiptomi hajóutak
  Egzotikus utak
  Európa
  Fekete - tenger
  Földközi - tenger
  gasztronómiai programok
  Görög - szigetek
  Karib-tenger
  Karnevál
  Körutak, városlátogatások
  Mediterrán országok
  Nyár 2014
  őszi körutak, városlátogatások
  síutak 2014/2015
  Szilveszter 2014/2015
  Tengeri hajóutak
  Vörös-tenger
  Albánia
  Ausztria
  Bosznia-Hercegovina
  Bulgária
  Ciprus
  Csehország
  Dél-Afrika
  Dominika
  Egyesült Arab Em.
  Egyiptom
  Etiópia
  Finnország
  Franciaország
  Ghána
  Görögország
  Hollandia
  Horvátország
  India
  Indonézia
  Irán
  Írország
  Izrael
  Jamaika
  Jordánia
  Kína
  Kongó
  Kuba
  Lengyelország
  Magyarország
  Malajzia
  Málta
  Marokkó
  Mexikó
  Montenegro
  Nagy - Britannia
  Németország
  Olaszország
  Oroszország
  Peru
  Portugália
  Románia
  Spanyolország
  Svájc
  Szenegál
  Szerbia
  Szlovákia
  Szlovénia
  Tanzánia
  Thaiföld
  Tunézia
  Törökország
  Új-Zéland
  Ukrajna
  USA
  Venezuela
  Vietnám
  Üzbegisztán
  Zöld-foki-szigetek
  Örményország
Interfocust a kedvencek közé
 
Hírlevél

                                      

                                                      TUNÉZIA

 

 

Földrajzi adatok

Tunézia a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjének találkozásánál – Algéria és Líbia között, Afrika északi-középső részén fekszik. A Magyarországnál mintegy másfélszer nagyobb terület 2/5 -e jobbára homokkal fedett sivatag és félsivatag, ahol csak datolyapálma-ligetek szakítják meg a táj egyhangúságát. Az ország észak-északnyugati részét az Atlasz keleti láncai határolják, amely dél felé haladva termékeny part menti síkságba megy át. A 9 milliós, szinte teljesen arab lakosság a part menti városokban összpontosul, amelyek közül legnagyobb a főváros, Tunis, de idegenforgalmilag inkább Sousse, Hammamet és Monastir bír nagyobb jelentőséggel. Az országhoz tartozik délen Djerba szigete, amely fekvésének köszönhetően joggal kiérdemelte a „Napfény szigete” elnevezést.

 

Közlekedés

Az ország földrajzi helyzetének köszönhetően főként tengerparton futó útvonalhálózattal rendelkezik (kivétel talán a Tozeurt és Douzt összekötő vonal), amit a főbb városok között vasútvonal is kiegészít. Az országon belüli közlekedéshez elsősorban taxit vehetnek igénybe, városokon belül a helyi tömegközlekedést az iránytaxikként funkcionáló mikrobuszok jelentik, ezekkel bármikor bárhová el lehet jutni. Különbség van a városi taxik és az ún. távolsági taxik között, melyekről a helyi képviselő tud pontos felvilágosítást adni.

 

Vásárlás

Vásárláskor induljunk ki abból, hogy az arab országokban az alku bizonyos fokig elvárt művészet és játék egyben. A bazárok ebből a szempontból talán olcsóbbak, nagyobb az alku lehetősége is, de vigyázni kell, hogy milyen minőségű árut vásárolunk meg. Jellegzetes tunéziai emléktárgyaknak számítanak a kézi készítésű szőnyegek, a fűszerek, az olajfából faragott termékek, a réz- és bronztárgyak, a nabeul-i műhelyekben készített csodaszép kerámiák, valamint a közkedvelt plüsstevék. Az ajándékboltok, trafikok és élelmiszerüzletek nyitvatartása változó, csakúgy, mint ugyanannak a terméknek az ára és minősége. Tunéziában a fenti, nálunk természetesnek tűnő tényekre nincs szabály, hihetetlenül olcsón, de olykor borzasztóan drágán juthatunk hozzá bármihez, ez egy olyan világ, ahol olykor még a gyógyszertárban is alkudni kell, itt minden megtörténhet.

 

Borravaló

A turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.

 

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek: Utazási irodán keresztül utazó magyar turistáknak nem szükséges vízum, a belépéshez elegendő a visszaúttól számítva még 6 hónapig érvényes útlevél.
Időeltérés: Magyarországhoz viszonyítva a nyári hónapokban -1 óra az időszámítás.
Repülési idő: Budapestről kb. 2 óra 15 perc (Monastir és Djerba)
Hivatalos nyelv: Arab és francia, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.
Magyar külképviselet:
Magyarország Nagykövetsége
12, Rue Achtart, Nord-Hilton
1082 Tunis - Cité Mahrajen B.P.572
Dr. Szathmáry György
Tel.: (00 216 71) 780-545
Fax: (00 216 71) 781-264 

Elektromos áram: 220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.
Hivatalos pénznem: Tunéziai dínár (TND). Váltópénze a millim (1 dínár = 1000 millim). Behozatala és kivitele tilos, ezért a dollárt vagy eurót javasoljuk, mellyel gyakran fizethetnek is. Árfolyam (2005 március): 1 EUR kb. = 1,62 (TND). Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre.
Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.
Autóbérlés: Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A helyi közlekedési szokások alapos ismerete szükséges, ezért irodánk inkább a taxit illetve a távolsági buszokat ajánlja.
Egészségügyi ellátás: Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

 

 

Hammamet

A közkedvelt üdülőhely kb. 70 km-re, délkeletre fekszik a fővárostól. A medina közvetlenül az erőd alatt terül el, itt található a piactér is. A tengerpart szubtrópusi növényzettel és kellemes szállodákkal tarkított. Új övezetnek számít az ún. Yasmine Hammamet, amely az öböl déli részén fekszik, itt főként újonnan épült luxusszállodák várják a pihenni vágyókat.

Sousse

Tunézia harmadik legnagyobb városa, amely a fővárostól 140 km-re, délkeletre fekszik. A medina szűk utcái és az üzletek százai az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézik. A nevezetességek közé tartozik a várfallal körülvett Ribat erőd, a Kasbah világítótorony, a régészeti múzeum és a római kori katakombák. Sousse jellegzetes nyaralóhely, amely kényelmes szállodákat, kellemes fürdési lehetőséget, vízi sportok nagy választékát, romantikus sétákat és mozgalmas éjszakai életet kínál.

Monastir

Tunézia egyik legszebb fürdővárosa, 160 km-re a fővárostól délkeletre. Legismertebb nevezetességei közé tartozik a 9. századból való Nagy Mecset. Monastir azonban mindenekelőtt, mint az első tunéziai elnök, Habib Bourghiba szülővárosaként ismert. Figyelemreméltó a hagyományos stílusban épült aranykupolás mauzóleuma is.

Mahdia

A kis halászváros a fővárostól 210 km-re, délkeletre fekszik. Jellegzetes mór stílusban épült fehér épületek, kupolás mecsetek és karcsú tornyok jellemzik. Ez a terület Tunézia egyik legszebb, finomhomokkal borított tengerpartjával várja nyaralóit.

Djerba

Ezen az ország déli részén fekvő barátságos szigeten kiemelkedően sok a napsütéses órák száma, mégsem nagy a nyári forróság, mert a tenger hűsíti a levegőt. Djerbát a szárazfölddel még a főníciaiak által épített, 1953-ban felújított töltés köti össze. A sziget valamennyi részén kiváló strandolási lehetőségek, kristálytiszta víz várja a turistákat. Két legfontosabb városa Houmt Souk és Midoun, melyekben a hét egyes napjain különleges hangulatú piacokat is szerveznek.

 


 

Üzenetek

Ünnepi nyitvatartás:

December 29.-én 10.00-16.00

December 30.-án 10.00-16.00

December 31.-január 04.: ZÁRVA
>>>


KÖSSÖN UTAZÁSI

BIZTOSÍTÁST

ONLINE!

 

 


WORLD TOURS
UTAZÁSI IRODA

1113 Budapest
Villányi út 52.

Tel:+36-1-279-0075

+36-70-334-1133 (10:00-17:00)

E-mail:
worldtours@
worldtours.hu

Nyitvatartás: Hétfőtől - péntekig 10:00-17:00Árajánlatért kérjük
keresse e-mailben
vagy telefonon
Irodánkat!

 

 

 

 

  


Akciók - Partnereink - Rólunk - Foglalási útmutató - Linkcenter - Médiaajánlat - Hírlevél - Országleírások - Játék
2004 © Copyright Interfocus Kft.      Email: info@interfocus.hu      Programozás, design és hosting: Ensim.hu